София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Как да се справим с "лошия" холестерол у дома

Как да се справим с лошия холестерол и да избегенем здравословни състояния като коронарна болест, атеросклероза, инфаркт и други, научи тук!
1 мЗдраве 303 Иванна Коренчева

Когато си правим изследвания, в липидния порфил се включват 4 показателя. Това именно са: "лошия" холестерол, "добрият" холестерол, триглицериди и общ холестерол. Днес основно ще се спрем на един от тези показатели, а именно "лошия" (LDL) холестерол.

Какво всъщност представлява холестеролът?

Вярвате или не, всъщност холестролът е от витално значение за човешкия организъм. Той се съдържа във всяка една клетка като освен, че се приозвежда от нашия организъм, той се набява допълнително чрез преработени мазнини и храни от животински произход. Той се базира на мазна основа. Това обуславя невъзможността му да се смесва еднородно с кръвта, защот както знаем, кръвта е на водна основа.

Холестеролът "пътува" през тялото ни с помощта на така наречените липопротеини. Неговите 4 основни функции, без които организмът ни не може да оцелее, са: участие в изграждането на клетъчните стени, способства за производството на витамин D, участва в синтеза на определени хомони и влиза в "приготвянето" на храносмилателни жлъчни киселини в червата.

Липопротеините, които транспортират холестерола в нашия организъм, се делят на два вида. Първият от тях така нареченият липопротеин с висока плътност или още "добър" или "HDL" холестерол. Неговата функция е да пренася холестерола от клетките към черния дроб. Той всъщност събира холестерола, оставен от липопротеините с ниска плътност.

Тук идва и вторият вид липопротеин - с ниска плътност или още нареченият "лош" (LDL) холестерол. Той има за цел да пренася холестерола от черния дроб към клетките, като при излишък се получават неприятни ситуации за нашия организъм.

Всъщност HDL-холестеролът може да се определи като признак за това каква е вероятността от развитие на атеросклероза и коронарна болест от сърцето (високите нива на HDL намаляват риска от развитието на атеросклероза и коронарна болест). LDL холестеролът е също показател за оценка на сръдечносъдовия риск, но при пациенти с повишени стойности на лошия холестерол се наблюдават по-често атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

Симптоми за висок холестерол

Високият холестерол обикновено не причинява никакви симптоми. В повечето случаи причинява само спешни събития. Например, сърдечен удар или инсулт могат да бъдат резултат от увреждането, причинено от високия холестерол.

Тези събития обикновено не се случват, докато високият холестерол не доведе до образуване на плака в артериите. Плаката може да стесни артериите, така че по-малко кръв да преминава през тях. Образуването на плака променя състава на вашата артериална обвивка. Това може да доведе до сериозни усложнения.

Кръвен тест е единственият начин да разберете дали холестеролът ви е твърде висок. Това означава общо ниво на холестерол в кръвта над 240 милиграма на децилитър (mg/dL). Помолете Вашия лекар да Ви направи тест за холестерол, след като навършите 20 години. След това проверявайте отново холестерола си на всеки 4 до 6 години.

Вашият лекар може също да Ви предложи по-често да проверявате холестерола си, ако имате фамилна анамнеза за висок холестерол или ако покривате един или няколко от следните рискови фактори:

  • имат високо кръвно налягане
  • с наднормено тегло сте
  • пушите

Кои са храните, които повишават холестерола и 8 лесни начина как у дома да се справим с този проблем, в остатъка от статията!

Цялата статия прочетете тук!

Следете официалния блог на Здравитал, където ще откриете нови интересни здравни статии всеки ден!

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!