София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

„Капачки за бъдеще“: Планираме следващото събиране на бутилки да бъде юни месец

„Събрахме над 3 тона бутилки на първата кампания за събиране на бутилки в София“, съобщи организаторът Лазар Радков
2 мОбщество 127 Христина Владимирова

„Събрахме над 3 (три!) тона бутилки на първата кампания за събиране на бутилки в София“, написа страницата във „Фейсбук“ на „Капачки за бъдеще“ организаторът Лазар Радков. 
 
„Много или малко е това? Преди да отговорим на този въпрос, нека първо си припомним всички хора, които ни хулеха на тема бутилки през години“, казаха организаторите на благотворителната кампания.
 
„Защо не събирате бутилките? Една бутилка е поне 30 пъти по-тежка от капачка!” и „Вие сте много глупави! Ако събирахте целите бутилки, щяхте да сте събрали много повече средства досега! На всички тези хора много кратко, спокойно и възпитано обяснявах, че организирането на кампанията за капачки дори само два пъти годишно е изключително трудно и енергоемко нещо, а кампания за бутилки ще бъде поне десет пъти по-сложна за реализиране и отделно трябва да се прави поне 6-12 пъти годишно. Заради обема на бутилките“, посочи Лазар Радков част от мненията, на които е попадал през годините, обяснявайки защо досега не е стартирала кампания за събиране на пластмасови бутилки.
 
„Многократно посочвах очеизвадния факт, че „Капачки за Бъдеще“ съществува от по-малко от 5 години, капачки в България се събират за различни инициативи от поне 10 години и за това време никой не е направил подобна кампания за бутилки! Защо? Защото е сложно и трудно“, каза той.
 
„Множество пъти обяснявах, че като научим хората да събират капачки, доста по-лесно ще приучим някои от тях с времето да събират и бутилки. Защото е много по-лесно да прогресираш от по-лесното и простото (капачката) към по-сложното и трудното (бутилката)“, заяви Радков.
 
Той обясни, че безброй пъти е предложил на тези хора да организират кампания за събиране на бутилки, щом имат желание, тъй като „очевидно материал за събиране не липсваше“, но „никой не се нае“.
 
„Междувременно на два пъти бях доста близо до стартиране на подобна инициатива през годините. И двата пъти се провалиха заради външни фактори. Единият път заради голям партньор, който няма да коментирам... Вторият път кoBug срина цените на петрола, а оттам и на пластмасата като цяло“, обясни инициаторът на „Капачки за бъдеще“.
 
Според него доста хора не си дават сметка, че нито благотворителността, нито доброволчеството, а още по-малко това да мотивираш огромен брой хора да правят нещо, е проста математика.
 
„Хубавото е, че най-после успяхме да стартираме кампанията с бутилките. Като начало в София“, подчерта той.
 
„Сега, тези събрани три (3) тона не са нищо особено на фона на 70-те тона капачки. Като добавим към това, че поне половината бяха от тубите, които рязахме, за да извадим капачките отвътре, и излиза, че бутилките, събрани за кампанията, са още по-малко“, съобщи Радков. „Истината е, че колкото и да са – все са от помощ за каузата! А и най-важното е, че най-после успяхме да стартираме кампанията за бутилките! Оттук нататък ще става само по-добре! А като доизчистим процеса в София, ще го разпространим и по другите градове! За пореден път, благодарим за подкрепата“, заяви той. 
 
„Планираме следващото събиране на бутилки да бъде юни месец“, информира Лазар Радков. 
 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!