София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кърлежите пренасят две основни групи заболявания

Ухапванията трябва да се наблюдават

Кърлежите пренасят две основни групи заболявания

Ухапванията трябва да се наблюдават

4 годиниЗдраве 9 Боряна Райчева


„Две групи заболявания се пренасят от кърлежите. Едната са бактериалните инфекции, които се лекуват с антибиотици. Те се проявяват след 20-ия ден от ухапването. Мястото, където е било насекомото, трябва да се дезинфекцира и да се следи”, обясни пред Нова тв проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
„Лаймската болест също се пренася от кърлежите. Тя много прилича на сифилиса, въпреки че начинът на заразяване е различен. Изкараш ли това заболяване, цял живот имаш антитела. Квалифициран лекар трябва да изпише точният антибиотик”, обясни проф. Кантарджиев. Изследванията, които се правят в цял свят, се правят и в България. В това отношение
Най-тежкото усложнение от лаймската болест е засягането на нервната система. Медицината се е развила до там да спре това заболяване, но не може да върне това, което е поразено.
„Кърлежите причиняват и вирусното заболяване кримска хеморагична треска. Преди 20-30 години, когато се е работило на полето е имало чести случаи на болни. В последните години около 4-5 души на година се разболяват от нея. В нашата страна кримска хеморагична треска има в Бургаско и в южните части на Благоевградска област”, поясни още проф. Тодор Кантарджиев.