София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Монументът "Бузлуджа" скоро отваря врати за посетители

Покривът на паметника е обезопасен

36 мКултура 341 Калоян Ненчев

"Приключи етапът по обезопасяване на покрива на монумента "Бузлуджа", съобщава председателят на фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова, цитирана от БТА. Екип от алпинисти вече почисти всички отломки от дъски, вата и ламарини, следва почистване на всички основни пространства в сградата и дейности за опазване на куполната мозайка, както и изграждането на посетителски пътеки. Планира се това да се случи до ноември тази година.

„Проект Бузлуджа“ представя видео, което показва бъдещото изживяване в монумента при неговото отваряне за посетители. "Целта е хилядите туристи, които се тълпят пред вратата всяка седмица, да могат да влязат и да го видят в актуалния му вид, да научат повече за мястото и да бъдат част от процеса по опазването на уникалната сграда в следващи етапи на проекта", добави Иванова. "Опасните отломки от покрива са отстранени и посетителите ще могат да обиколят залата, да седнат на трибуните и да научат повече за историята на мястото от екскурзовода", посочи още тя и напомни, че стенните мозайки се намират зад платната на временния защитен навес, който ги пази от дъжд и сняг. Преминавайки през навеса, посетителите ще могат да видят част от тях.

"По-любопитните ще могат да направят обиколка на всички мозайки чрез специализирани турове, а на финала, в кулоара при прозорците посетителите ще се насладят на изключителната природна панорама, разгръщаща се от центъра на България", отбеляза арх. Иванова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!