София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Николай Денков: Момчето и момичето от снимката тръгнаха на училище

Министърът на образованието коментира и ограниченията в образователната система

На следващата седмица момиченцето Вили тръгна на училище. Взе си раничката и несесерчето и се интегрира в класа. Момченцето – Чоко, както му казваме, той влезе в клас, но на следващия ден паралелката излезе в дистанционно обучение. Това е последната информация, която имам. В последните дни нямах време да проследя, но със сигурност ще го направя, когато нещата малко се поуспокоят. Това каза министърът на образованието Николай Денков за "Свободна Европа".

"Налага ми се вече месеци да отговарям, че ние трябва да осигурим присъствено обучение, но ние трябва да осигурим и безопасна среда за децата. Това, което се промени през последните две седмици е, че ние вдигнахме рязко нивото на заболеваемост в България, като цяло, в пъти. И също така нивото на заболеваемост на децата и младежите от 0 до 20 години. От 15 септември до миналата седмица за децата повишихме заболеваемостта пет пъти", каза още той.

"Затварянето на училищата се прави от Министерството на здравеопазването на базата на това, което те виждат като заболеваемост и това, което виждат като възможност на болниците да поемат новите случаи. Това, което прави нашето министерство, е в затворените училища да може да продължат да учат онлайн", коментира Николай Денков.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!