София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ОКСФОРД: Всеки пети пациент с COVID-19 развива психично заболяване в рамките на 90 дни

Тревожността, депресията и безсънието са най-често срещани
10 чЕвроком 2663

Много оцелели от COVID-19 вероятно са изложени на по-голям риск от развитие на психични заболявания, твърдят психиатрите в понеделник, след като голямо проучване установи, че 20% от заразените с коронавирус са диагностицирани с психиатрично разстройство в рамките на 90 дни.

Тревожността, депресията и безсънието са най-често срещани сред възстановените пациенти с COVID-19 в проучването, които са развили проблеми с психичното здраве, а изследователите откриват и значително по-високи рискове от деменция, състояние на мозъчно увреждане.

Хората се притесняват, че оцелелите от COVID-19 ще бъдат изложени на по-голям риск от проблеми с психичното здраве и нашите констатации ... показват, че това е вероятно“, каза Пол Харисън, професор по психиатрия в Оксфордския университет.

Лекарите и учените по целия свят трябва спешно да разследват причините и да идентифицират нови лечения за психични заболявания след COVID-19, каза Харисън.

(Здравните) услуги трябва да са готови да предоставят грижи, особено след като резултатите ни вероятно ще бъдат подценени (от броя на психиатричните случаи)“, добави той.

Изследването, публикувано в списанието The Lancet Psychiatry, анализира електронни здравни досиета на 69 милиона души в САЩ, включително над 62 000 случая на COVID-19.

Специалистите по психично здраве, които не са пряко ангажирани с изследването, казват, че неговите открития допринасят за нарастващите доказателства, че COVID-19 може да повлияе на мозъка и ума, увеличавайки риска от редица психични заболявания.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!