София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

ОКСФОРД: Всеки пети пациент с COVID-19 развива психично заболяване в рамките на 90 дни

Тревожността, депресията и безсънието са най-често срещани
10 чЕвроком 2524

Много оцелели от COVID-19 вероятно са изложени на по-голям риск от развитие на психични заболявания, твърдят психиатрите в понеделник, след като голямо проучване установи, че 20% от заразените с коронавирус са диагностицирани с психиатрично разстройство в рамките на 90 дни.

Тревожността, депресията и безсънието са най-често срещани сред възстановените пациенти с COVID-19 в проучването, които са развили проблеми с психичното здраве, а изследователите откриват и значително по-високи рискове от деменция, състояние на мозъчно увреждане.

Хората се притесняват, че оцелелите от COVID-19 ще бъдат изложени на по-голям риск от проблеми с психичното здраве и нашите констатации ... показват, че това е вероятно“, каза Пол Харисън, професор по психиатрия в Оксфордския университет.

Лекарите и учените по целия свят трябва спешно да разследват причините и да идентифицират нови лечения за психични заболявания след COVID-19, каза Харисън.

(Здравните) услуги трябва да са готови да предоставят грижи, особено след като резултатите ни вероятно ще бъдат подценени (от броя на психиатричните случаи)“, добави той.

Изследването, публикувано в списанието The Lancet Psychiatry, анализира електронни здравни досиета на 69 милиона души в САЩ, включително над 62 000 случая на COVID-19.

Специалистите по психично здраве, които не са пряко ангажирани с изследването, казват, че неговите открития допринасят за нарастващите доказателства, че COVID-19 може да повлияе на мозъка и ума, увеличавайки риска от редица психични заболявания.