София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОТ ДНЕС: Отпада забраната за стари коли в центъра на София

Мярката не е била ефективна, защото общината не налагаше глоби

1 месецОбщество 2 Антония Лазарова

Забраната стари коли да влизат в центъра на София отпада днес. Тя беше въведена в началото декември 2023 г. за три месеца, а целта беше намаляване на замърсяването на въздуха. Забраната обаче така и не се прилагаше ефективно, тъй като общината не налагаше глоби на нарушителите.

А по данни на местната власт те са между 8000 и 10 000 на ден. Нискоемисионната зона беше забранена за коли от I екокатегория или бензинови с първа регистрация преди 1 януари 1996 г. и дизелови с първа регистрация преди 1 януари 2002 г.

Глоби за нарушителите обаче нямаше, тъй като автоматичната система за засичането им така и не проработи. Още в края на ноември от общината обявиха, че при първо нарушение ще има само предупреждение, а при второ вече ще се налагат и глоби. Така т. нар. нискоемисионна зона на практика си остана на хартия.

От следващата зима още по-голяма част от центъра на столицата ще е забранена за стари коли. Това поне предвижда общинската наредба. Възможно е обаче тя да бъде променена от Столичния общински съвет.

Снимка: БГНЕС