София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Парламентарен контрол: Депутатите ще изслушат Денков и Мария Габриел

Очаквайте подробности!

4 мПолитика 210 Антония Лазарова

9 министри ще участват на редовния петъчен парламентарен контрол.

Премиерът акад. Николай Денков ще отговаря на два въпроса касаещи приетите условия на Австрия, за да може България да влезе в морски и въздушен Шенген. Той ще трябва да обясни и процедурата по връщането на лица от Австрия и от други страни, за които България е отговорна по Дъблинския регламент и поставеното допълнително условие от Австрия за частичното приемане на България в безвизовата зона на ЕС.

Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи ще отговори на три въпроса от “Възраждане”.

Земеделският министър Кирил Вътев ще отговаря за прилагането на подхода “Водено от общностите местно развитие” ЛИДЕР с многофондова финансиране от Европейските фондове за споделено управление за периода 2021-2027 г.
Той ще обяснява и взетите мерки за преодоляване на последствията в горски територии след наводненията през юни 2023г. в общините Берковица и Монтана.
Вътев ще говори и за позицията на България по предложение за Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно растенията, получени чрез геномни техники, храните и фуражите, произведени от тях.

Останалите министри на парламентарния контрол  са: Зарица Динкова, министър на туризма; Юлиян Попов, министър на околната среда и водите; Димитър Илиев, министър на младежта и спорта; Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството; Атанас Славов, министър на правосъдието и Христо Хинков, министър на здравеопазването.