София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

„Поетите и Васил Левски“ - съвместна инициатива със Столичната община в памет на Апостола

Две от най-популярните стихотворения, посветени на Левски, ще бъдат изпълнени от актьорите
5 чКултура 226 Ивана Иванова

На 19 февруари 2021 г. Столичната община организира възпоменателни събития по повод отбелязването на 148 години от гибелта на Васил Левски.

Тази година, заради въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на КОВИД-19, не се предвижда церемония с изказване на официални лица, с цел да няма събиране на много хора по едно и също време.

Гражданите и гостите на София през целия ден на 19 февруари ще могат да оставят цветя пред паметника на Васил Левски. От 10 ч. до 20 ч. пред паметника ще има почетен караул от Националната гвардейска част.

От 17:00 ч. в храма „Света София” ще бъде отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски.

В 17:30 ч. камбаните на храм „Св. София” и храм-паметника „Свети Александър Невски” ще бият по повод възпоменанието.

От 17:45 ч. до 18:10 ч. пред паметника на Васил Левски ще се проведе гвардейска церемония по поднасяне на венци и цветя от гвардейци венценосци.

За достойното отбелязване на годишнината от гибелта на Апостола на свободата по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и българските творци от екипа „Поетите“ е подготвен кратък филм „Поетите и Васил Левски“, който ще бъде показан на 19 февруари. В него две от най-популярните стихотворения, посветени на Васил Левски, ще прозвучат в изпълнение на актьорите от ПОЕТИТЕ. Избрани са две знакови творби, посветени на живота и смъртта на Апостола: „Левски” от „Епопея на забравените” на Иван Вазов и „Обесването на Васил Левски” от Христо Ботев.

В „ПОЕТИТЕ И ВАСИЛ ЛЕВСКИ” участват актьорите Владимир Пенев, Бойко Кръстанов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Теодора Духовникова и Луиза Григорова-Макариев.

Режисьор на видеото е Емил Христов, оператор – Орлин Руевски, музиката е на Калин Николов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!