София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Полфрийман: Вярвам, че българският народ ще ме пази

Австралиецът – свободен, но без паспорт и със забрана да напуска България

Полфрийман: Вярвам, че българският народ ще ме пази

Австралиецът – свободен, но без паспорт и със забрана да напуска България

7 месецаОбщество 3 Боряна Райчева


След повече от пет часа, които десетки журналисти прекараха пред Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци в очакване на освобождаването на Джок Порфрийман, малко след 19:00 часа австралиецът беше пуснат. 
 
„Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ, че той ще ме пази, както ме е пазил  през тези дванадесет години.“, бяха един от  първите реплики на Полфрийман, който се оказа свободен да се прибере на избран от него адрес, но само в рамките на София – без паспорт, със забрана да напуска страната и задължен да се подписва всяка седмица в местно районно управление. 
 
Часове преди да бъде официално освободен от центъра в Бусманци, австралиецът пусна пост в фейсбук профила си с паспорта си и обясни, че полицията е извършила обиск на вещите му и е отнела документа му за самоличност.
 
 Според  директора на Дирекция „Миграция“ Николай Николов това е рутинна процедура, а целта е да се попречи на осъденият да напусне страната, тъй като имал забрана за това от 2011-та година, която не била отпаднала. В същото време има и заповед за незабавно експулсиране, която обаче не може да се изпълни, заради забраната.
 
От своя страна, осъденият за убийството на студента Андрей Монов заяви пред медиите, че ако има възможност, ще продължи да живее в България, за да развива дейността на организация си за защита на правата на затворниците.
Австралиецът беше категоричен и че ще изплати дължимата сума на семейството на жетвата, като допълни, че към момента помиряването между него и потърпевшите изглежда трудно постижимо, но той ще се стреми към това.
 
Припомняме, че по-рано вчера премиерът Борисов коментира пред журналисти призива на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за освобождаването на Полфрийман от Бусманци и по-бързото решение на ВКС по молбата на Сотир Цацаров за възобновяване на делото му, като заяви, че той като премиер е учен да се съобразява с висшите съдии.
 
Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийство, беше освободен около шест години предсрочно с окончателно и влязло в сила определение на състав на Софийски административен съд. Малко по-късно, след силен обществен натиск Главният прокурор Сотир Цацаров поиска ново разглеждане на делото за освобождаването му, мотивирайки се, че актът на съдебния състав, председателстван от Калин Калпакчиев е незаконосъобразен. Решението на ВКС се очаква да стане ясно до два месеца.