София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

POLITICO: Инфлацията в еврозоната падна по-малко от очакваното през февруари

Инфлацията на услугите остава упорито висока, вероятно е ЕЦБ да задържи лихвите на заседанието си следващата седмица

1 месецИкономика 3 Катерина Найденова

Инфлацията в еврозоната се понижи по-малко от очакваното през февруари, повишавайки вероятността Европейската централна банка да изчака до лятото, преди да започне да намалява лихвените проценти.

Инфлацията спадна до 2,6% от 2,8% през януари, показаха предварителни данни на Евростат в петък. Анализаторите очакваха той да падне до 2,5%.

Основната картина също показа, че ценовият натиск все още е упорит, въпреки временните признаци за подобрение. Като се изключат по-променливите елементи като храна, алкохол, тютюн и енергия, инфлацията се забави до 3,1 процента от 3,3 процента през януари - но това също беше над консенсусната прогноза от 2,9 процента.

Прочитането ще подсили мнението на тези в ЕЦБ, които казаха, че е твърде рано да се започне обсъждане на намаления на лихвите. Гуверньорът на Австрийската национална банка Робърт Холцман каза пред POLITICO тази седмица, че няма вероятност подобна дискусия преди юни.
Ръстът на цените на услугите, където натискът върху заплатите обикновено се забелязва по-лесно, се забави незначително до 3,9 процента, потвърждавайки по-ранни данни от някои от най-големите държави-членки на блока.

„Тези цени на услугите са стабилни, сега са отговорни за половината от основната инфлация, което ще накара ЕЦБ да се чувства неудобно“, написа в X Пепейн Бергсен, анализатор на макрополитиката на ЕС в Medley Advisors.

Очаква се общата инфлация да бъде неравномерна през началото на 2024 г., като големите базови ефекти имат тенденция да преувеличават основната тенденция за връщане към стабилност. Преговорите за заплащането и тяхното въздействие върху цените също са ключов фактор, като работниците се стремят да възстановят загубената покупателна способност след две години, в които заплатите не успяха да се справят с цените.

Висшите политици поставиха голям акцент върху промените в заплатите, надявайки се на умерено увеличение на заплатите и на доказателства, че фирмите поглъщат по-високите разходи за труд в своите маржове на печалба, вместо да ги прехвърлят на потребителите.

ЕЦБ очаква инфлацията да се движи около 2,7 процента през 2024 г. и да достигне целта си едва през втората половина на следващата година. Въпреки това, тя каза, че е вероятно да преразгледа тези прогнози на срещата си следващата седмица, а старши икономисти в банката публикуваха изследователска статия по-рано тази седмица, в която се предполага, че може да достигне целта още в средата на тази година.

Данните за заетостта в еврозоната, публикувани едновременно, показаха, че пазарът на труда все още е сравнително здрав. Сезонно коригираното ниво на безработица се върна до рекордно ниското ниво от 6,4% през януари, от 6,5% през декември и 6,6% преди година.

Докато пазарът на труда показа устойчивост на фона на най-бързото увеличение на разходите за заеми в историята, икономиката е в застой, откакто ЕЦБ започна да повишава лихвените проценти през юли 2022 г. Еврозоната почти избегна рецесията в края на миналата година, но последователните тримесечия на малък или никакъв растеж породиха опасения, че високата цена на парите ще попречи на всяко зараждащо се възстановяване.

В петък данните от проучването на S&P Global показаха, че производственият сектор в еврозоната все още се свива през февруари, въпреки че водещият индекс предполага, че секторът е достигнал дъното към края на миналата година.

 

 

Източник: POLITICO