София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Политолог: Изборът на Радев може да бъде форсиран от обстоятелствата

Политологът доц. Огнян Минчев коментира амбициите на държавния глава за влизане в политиката

28 дниПолитика 15 Катерина Найденова

Не зная дали Румен Радев може да запълни някакъв вакуум в демократичен политически процес. Резултатите от изборите обнадеждават Радев в амбицията му да се реализира като алтернатива на кризисното статукво, което може да се дезинтегрира, ако кризата продължи да се задълбочава.

Това заяви политологът доц. Огнян Минчев.

"Радев ще бъде подложен на нарастващ натиск, включително на част от вътрешния си кръг, в който има разделение по въпроса „какво да се прави“ - да се излезе на политическия тепих или да се чака края на мандата", каза още доц. Минчев.

По негови думи, "ако кризата се задълбочи – изборът на Радев може да бъде форсиран от обстоятелствата".

"Не съм сигурен каква е степента на социализация на Радев към политиката. Той влезе в нея от съвършено друга роля и особено през първия му мандат липсата на политическа подготовка и опит бяха очевидни. Сега е добил опит в политическия процес, но ми се струва, че за него придобиването на партийна роля е само трамплин към завръщането в ролята на силен, властен президент в нова конституционна форма на управление на България. Според мен това е, което той цели и преследва", коментира политологът.

"Дали негов идеал е Путин, дали образец е съседният Вучич или някой друг, но мисля, че това е, което на него му харесва", уточнаява доцентът.