София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

Повече привилегии за ваксинираните в Израел

Те ще получат “зелена карта” за достъп до фитнес зали, хотели, басейни и концерти
пропускане
6 чПолитика 629 Златина Петкова

Нова привилегия за част от населението на Израел. От понеделник лицата, които са се ваксинирали в страната срещу COVID-19, както и тези, които са прекарали зарадата и имат имунитет, ще получат т.нар. “зелена карта”.

Картата ще позволява на имунизираните да имат безпроблемен достъп до фитнес зали, хотели, басейни, концерти и храмове. Ресторантите и баровете ще бъдат включени от началото на март.

За останалите, включително децата под 16 години, които не отговарят на условията за ваксиниране, много от дейностите, забранени по време на едногодишната криза, ще останат все така недостъпни. Възможно е някои от тях да могат да се използват, ако бъде предоставен отрицателен тест за коронавирус.

„Ето така ще изглежда първият етап на връщането към вашия почти нормален живот“, каза министърът на здравеопазването Юли Еделщайн тази седмица. Пропускът ще се съхранява в мобилно приложение, което фирмите трябва да сканират при влизане.

Към момента в Израел са се ваксинирали близо 50% от хората, а рекордно бързата ваксинация се наблюдава внимателно от много други правителства, които смятат ситуацията там за показателна за това, което предстои и на тях.

Правителството отчита, че първоначалните данни показват, че ваксинациите са изключително ефективни за намаляване на броя на инфекциите и на хората, постъпващи в болница в страната с 9 милиона души.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!