София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Балтов: Надяваме се, че имунитетът от ваксината е минимум една година

Директорът на "Пирогов" коментира, че след преболедуване е добре да се изчака 2-3 месеца до ваксинация
11 сЕвроком 663

В следващите дни ще има една сериозна кампания за ваксинация, но разрешението на ЕМА дойде буквално на 23-и декември. За толкова кратко време е трудно. Очаква се до края на януари да има и втора ваксина у нас – тази на Moderna, а през февруари ще бъде разпространена и тази на AstraZeneca/Oxford. Така, хората ще могат да избират коя ваксина да си поставят. Всичките са с две дози. Това коментира проф. Асен Балтов в ефира на Нова телевизия.

"Разликата между ваксините е, че тази на Модерна също е с информационна РНК, както на Пфайзър, а на АстраЗенека ще бъде с носител на аденовирус, който влиза в клетката. Но тази ваксина няма да повлияе на генома на клетката, няма да бъдем чипирани. Но няма нищо страшно, нито странични ефекти. В САЩ вече са 1 млн. ваксинирани. Аз бих предпочел информационната РНК ваксина и смятам, че тя е иновативна и бързо ще изгражда имунитета", допълни той. 

"Хората, които имат автоимунни заболявания се притесняват, но когато говорим за млади и здрави хора, тази ваксина е перфектният избор. След преболедуване и лекуване с кръвна плазма добре да се изчака да се ваксинираш от 2-3 месеца. Не е задължително да си правиш тест за антитела преди да се