София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Чорбанов: Проблемът на европейските ваксини е, че не са тествани върху рискови групи

Имунологът твърдо застана зад ваксинопрофилактиката
2 мЕвроком 3443

Твърдо заставам зад ваксинопрофилактиката. Всички ваксини, които са разработени може да са добри, но ние не знаем. Не знаем заради начина, по който бяха проведени проучванията, както и много кратките срокове. Научната общественост се притеснява много от един конкретен факт, че няма научни данни за тези ваксини. Никой не съобщава научни данни, за да могат учените да го приложат на обсъждане. Тези ваксини се утвърждават на резултати и на протоколи. 1000 човека тествани - резултатите са такива. Това коментира ръководителят на департамент "Имунология" към института по микробиология към БАН проф. д-р. Андрей Чорбанов в ефира на БТВ.

"Проблемът е изборът на тествани групи. Никоя фирма не прави тестове на конкретни рискови групи. Никой не прави тествания на възрастни хора, бременни жени, деца. Групите са основно млади и здрави хора, при които резултатът е много добър. Но 90% от тези хора няма да се разболеят, така или иначе. Може да са много добре, но трябва да бъдат включени и лекарствени протоколи. След като минат тези здрави доброволци, трябва да започнат и рисковите групи", коментира професорът.

Професорът обясни и тежкото протичане на коронавируса при млади хора. "Обикновено при тях има получаване на голям вирусен товар при многобройна среща на вируса или тези хора да имат генетични предпоставки", каза още той.