София 3 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 8 °C
Варна 5 °C
Бургас 7 °C
Начало Новини Предавания На живо

Прокуратурата разтресе Президентството със скандално СРС

От Обвинението твърдят, че е осуетил проверка на КПКОНПИ срещу Десислава Радева

Прокуратурата разтресе Президентството със скандално СРС

От Обвинението твърдят, че е осуетил проверка на КПКОНПИ срещу Десислава Радева

2 месецаКрими 793 Боряна Райчева


Прокуратурата разпространи телефонен разговор между президента Румен Радев и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в който обсъждат назначаването на настоящата съпруга на държавния глава на поста PR във ВСС през 2014 година. 
Въпросът за евентуален конфликт на интереси беше поставен още през 2016 година по време на предизборната кампания на Радев. Тогава обаче не беше установено да има законово нарушение. Самата Десислава Радева стана законна съпруга на Радев няколко месеца преди да бъде избран за държавен глава. 
Записите, които днес бяха официално оповестени и публикувани на страницата на прокуратурата, са създадени във връзка с разследване и като част от СРС. 
Досъдебното производство е във връзка с твърдението на обвинението, че е направен опит за престъпен сговор, в който участва и Румен Радев. 
По време на телефонния Разговор Радев информира командира на ВСС, че проверките от страна на КПКОНПИ трябва да се съгласуват с президента. Стойков от своя страна се съгласява. 

В своята обосновка от Проклуратурата твърдят:

Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.