София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Роднини на починали с Covid-19 в Ухан: Това беше престъпление и ние не искаме СЗО да го прикрие

Близките на жертвите настояват за среща с експертния екип
41 сПолитика 3575 Боряна Райчева

Роднини на загиналите поради коронавируса на SARS-CoV-2 в Ухан, Китай, поискаха да се срещнат с експерти от Световната здравна организация (СЗО), които пристигнаха в страната, за да проучат истината за случилото се през 2020 г., съобщава Асошиейтед прес.

„Надявам се експертите на СЗО да не се превърнат в инструмент за разпространение на лъжи. (...) Неуморно откриваме истината. Това беше престъпление и ние не искаме СЗО да дойде в Китай, за да прикрие тези престъпления ”, каза Женг Хай, чийто баща почина от COVID-19 миналия февруари след заразяване в Ухан.

Според Хай държавата заглушава опасността от вируса в началото на епидемията и е крила смъртни случаи, а сега оказва натиск върху роднините на починалите.

„Не се опитвайте да се преструвате, че не съществуваме, че не изискваме сметка от държавата, (...) унищожили сте всички наши платформи, но все пак искаме да кажем на всички, че не се отказваме“ Хай каза на китайската държава от името на роднините на жертвите на епидемията.

Фактът, че експертите на СЗО пристигнаха в Ухан, за да разследват причините за епидемията, стана известен на 14 януари. Първоначално властите на КНР се противопоставиха на разследването.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!