София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румънският премиер: До края на годината ще се присъединим към Шенген и със сухопътни граници

„Румъния ще влезе в Шенгенското пространство по въздух и море след месец''

1 месецОбщество 2 Марияна Стойчева

,,Румъния ще се присъедини към Шенгенското пространство и със сухопътни граници до края на годината.''

Това заяви румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за местната телевизия Антена 3.

Медията отбелязва, че изявлението на министър-председателя е направено в същия ден, в който австрийският вътрешен министър Герхард Карнер избегна да посочи времеви хоризонт за отмяна на ветото за присъединяването на Румъния и България към Шенген и по суша.

„Румъния ще влезе в Шенгенското пространство по въздух и море след месец. Естествено, че ще е необходимо още по-голямо внимание, ще има по-големи предизвикателства, докато сме в началото. Гарантирам ви, че до края на тази година Румъния ще влезе в Шенген по суша”, каза Марчел Чолаку по телевизия Антена 3.

Темата Шенген със сигурност ще присъства и по време на Конгреса на Европейската народна партия, който ще се проведе в сряда и четвъртък (6 и 7 март) в Букурещ, коментират местните медии.

Сред участниците ще бъде и австрийският канцлер Карл Нехамер, който ще разговаря с румънския президент Клаус Йоханис в кулоарите на срещата, съобщава Диджи24.