София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Сенатът на САЩ: Солеймани е планирал терористичен акт в България

Документът е публикуван на 9 януари

13:46 ч. 15.01.2020 г.Общество 352

 

Доклад на американския Сенат от 9 януари 2020 година сочи, че убитият ирански генерал Касем Солеймани е планирал терористичен атентат в България. Според информацията освен в нашата страна атаки са били организирани и в Германия, Босна, Кения, Бахрейн, Турция и други.

 

Текстът определя генерала като „мозъка“ на терористичните атаки. Съобщава се, че документът е написан „за да се отдаде почит на членовете на американските въоръжени сили и разузнаването, които изпълниха мисията, при която бе убит Касем Солеймани, както и за други цели“(Honoring the members of the Armed Forces and the intelligence community of the United States who carried out the mission that killed Qasem Soleimani, and for other purposes).

 

Припомняме, че Касем Солеймани беше убит на 3 януари от американските военни служби, докато се намираше в Багдад, Ирак. Смъртта му предизвика серия от конфликти между Иран, САЩ и Ирак, които от своя страна доведоха до нападение на американски бази и последвал отговор от страна на Тръмп.
В резултат на конфликта по погрешка беше свален украински пътнически самолет и загинаха над 176 души на борда: 167 пътници от Иран, Украйна, Канада, Германия, Швеция и Афганистан и девет членове на екипажа.