София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Ще оценяват работата на учителите в Гърция, те заплашват с протести

Министерството на образованието ще прилага глоби при неподчинение
11 мОбразование 309 Ивана Иванова

Вътрешното оценяване на учителите и училищата в Гърция става задължително, в съответствие с решение на министъра на образованието Ники Керамеус, предадено на училищата, за огорчение на синдикалистите, които, както и миналата година, се стремят да поставят бариери пред инициативата, деклариращи отказа си да участват в процедурите, пише Катимерини.

Учителите в Гърция заплашват с протести заради изискването за вътрешно оценяване на труда им. Министерството на образованието пък от своя стърана заплашва с глоби и уволнения при неподчинение.

Една от глобите ще бъде равна на едномесечна заплата, замразяване на заплатите, уволнение на ръководители и изключване от позиции за изпълнителната власт за осем години.

Според ръководствата за оценяване, изпратени до училищата от Института по образователна политика, акцентът в оценката се поставя върху образователната работа и по-специално върху дистанционното обучение в разгара на пандемията.

Тези оценки се стремят да установят как е организирано и функционира ли електронното обучение, както и какви са проблемите, пред които са изправени училищата, и как се решават.

Нещо повече, ще бъде направена оценка на усилията за активното участие на учениците.

В същото време учителите ще бъдат оценявани индивидуално по четирибална скала: незадоволителна, задоволителна, много добра, отлична.

Учителите, които са оценени като незадоволителни, ще преминат обучение, което кара някои критици да смятат, че онези преподаватели, които имат лош резултат, ще бъдат освободени.

„Защо някой трябва да реагира на [оценки]?” опитен синдикалист каза пред Катимерини, намеквайки, че по същество няма „наказание“ за учители, които са оценени като незадоволителни.

Единственото препятствие за тях е, че ще изостанат в оценката за административни длъжности. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!