София 22 °C
Велико Търново 24 °C
Пловдив 24 °C
Варна 23 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Шефът на НСО: Екипът е с премиера от 11 години, изградено е доверие

Директорът на НСО смята, че службата не трябва да охранява неактивни политици

Шефът на НСО: Екипът е с премиера от 11 години, изградено е доверие

Директорът на НСО смята, че службата не трябва да охранява неактивни политици

3 сПолитика 1847 Мирослав Митков


„Законодателят мъдро е поставил НСО на дистанция от всички власти. Общото ръководство е на президента, контролът е на Народното събрание, бюджетът се определя от изпълнителната власт. Тезата, че НСО е беззаконна, показва откровено невежество.“

Това обясни началникът на НСО ген. Красимир Станчев пред БНР, докато се очаква Народното събрание да прегласува тези дни промени в Закона за МВР, създаващи "паралелна НСО" във вътрешното министерство. 

Припомняме, че преди седмица президентът Румен Радев наложи вето над промените, но, очаквано,  с мнозинтвото на ГЕРБ и подкрепа от ДПС вероятно то няма няма да мине.

 Идеята на ГЕРБ е жандармерията и спецотрядът за борба с тероризма да се обединят в нова главна дирекция на МВР, а звеното вече да предоставя и охрана - и на държавни служители, застрашени заради работата си, и на политици, ако им се полага държавна охрана от НСО по закон. Вторите ще могат да избират кой да ги пази - спецслужбата или служители на главната дирекция от жандармерия и "барети".

„Почти 11 години тези хора (служителите на НСО - б.р.) работят с премиера, няма напуснали и за толкова време е изградено доверие... Не съм убеден, че записите са направени в ситуация, в която охраната е била близо до него. За мен тези записи са с неизвестен източник.“

По думите на генерала кой и кога е в обкръжението на лице, което се охранява, е преценка на охранявания.

По повод случая с арестувания подполковник от НСО, обвинен от прокуратурата в убийството на бизнесдамата Станка Марангозова, ген. Красимир Станчев заяви, че не може да носи отговорност за личния живот на служителите си, но че това е една от причините да поиска използването на полиграф в службата. 

Директорът на НСО смята, че службата не трябва да охранява неактивни политици.