София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Швейцария иска да посредничи между КНДР и останалия свят

Време е за диалог, смята президентът на Швейцария

14:32 ч. 04.09.2017 г.Политика 8

Швейцария смята, че е настъпил моментът да се реши проблема със Северна Корея чрез диалог и е готова да играе ролята на посредник в преговорите с Пхенян, заяви по време на пресконференция в понеделник президентът на Швейцария Дорис Лойтхард.
Вече много години съществуват санкции срещу Северна Корея, но това не променя нищо, населението страда, така че мисля, че е време за диалог, коментира той.
Президентът подчерта, че Швейцария е готова да посредничи в такъв диалог.
През следващите седмици всичко ще зависи от това как САЩ и Китай ще повлияят на ситуацията, добави Лойтхард.
На 3 септември Корейската народнодемократична република обяви успешното изпитание на водородна бойна глава, предназначена за оборудване на междуконтинентални балистични ракети. Провеждането на теста беше подписано лично от севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Северна Корея твърди, че тестът на водородната бойна глава не е довел до изтичане на радиация или други негативни ефекти върху околната среда. Министерството на отбраната на Япония преди това оцени капацитета на тествания заряд на 70 килотона, което е няколко пъти повече от атомните бомби, пуснати върху японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945г.