София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СИЛАТА НА БЪЛГАРСКАТА ГАЙДА

националният инструмент, начин за изкарване на прехрана

9 годиниКултура 6 Боряна Райчева

Днес намерихме в градинката зад СУ „Климент Охридски“ Петър Бонев или още познат като гайдаря с чанове. От 25 години музикантът озвучава улиците в София и Бургас.
Той сподели пред камерата ни, че не се е занимавал професионално с музика, и никога не е имал желание да го прави. Преди 25 години открива силата на инструмента си, и до ден днешен предава енергията на гайдата на всички места които посети. До 1990г. е методист в Центъра за художествена самодейност в Стара Загора. Ръководи и самодеен състав по художествено слово. Запалва се по гайдата и излиза на улицата. После тръгва из страната като странстващ бард. Опитахме се да разберем какво му дава музиката на гайдата и какво му отнема? Ако в началото на демокрацията шапката на самодееца се е пълнила със стотинки и левчета, то днес той едва събира пари за дневните си разходи.