София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Столичната община ще създаде ИТ център за обработка и анализ на данни

Проектът ще бъде изграден с еврофинансиране
20 сТехнологии 1330 Николай Парашкевов

"Изискванията към инвестиционните проекти винаги са били строги от страна на Европейския съюз. Старият континент мисли и за устойчивото развитие, и за приноса ни планетата да бъде по-зелена. Това се отразява и чрез т-нар. ESG стандарт. Ефектът от всеки проект трябва да подобрява климатичната обстановка, социалните фактори и доброто управление", това обясни пред Радио "София" зам.-кметът на столицата по дигитализацията Генчо Керезов.

"Преди се говореше за корпоративно-социална отговорност, но тя беше пожелателна за големите компании, но Европа вече мисли за задължителни изисквания. И вече проекти няма да получават финансиране – грантово, европейско, ако тези стандарти не са изпълнени. Дигитализацията не е бъдещето, тя е настоящ процес", допълни зам.-кметът.

Той обясни, че Столичната община от дълго време работи за повишаване на енергийната ефективност – вече и чрез иновации и през новите призми на мислене.

"Най-голямата детска градина в София и България вече е енергийно независима, благодарение на монтираните фотоволтаици. Подобни проекти могат да бъдат мултиплицирани и във всички образователни сгради – училища, ясли, детски градини", доъплни Керезов.

„Това вече сме тествали и знаем, че работи. Дава възможност и за по-добро управление на средствата по комунални разходи“, допълни зам.-кметът.

Нова, но привлекателна е и темата за водородните технологии.

Генчо Керезов съобщи, че се обмисля създаването на общински център за обработка и анализ на информацията, която се събира от дигиталните програми и устройства за формиране на политики, базирани на данни.

Столичната община ще кандидатства за европейско финансиране за създаването на този информационен център.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!