София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

СЗО с плашеща прогноза: Разпространението на коронавируса ще продължи да се увеличава

Третата вълна от новия коронавирус вече дойде в Европа и се развива с различни темпове
14 сЗдраве 3294 Мирослав Митков

Разпространението на коронавируса в Европа се увеличава в повечето страни на континента и тази тенденция ще продължи и през следващите седмици, заяви в интервю за TACC Ханс Клюге, директор на Регионалното бюро за Европа на Световната здравна организация (СЗО). 

„За съжаление разпространението на инфекцията се увеличава в повечето страни от Европейския регион, което води до увеличаване на ежедневния брой на инфекции и смъртни случаи. И ние смятаме, че тенденцията за следващите четири седмици е увеличаване на тези нива. Но това може да се промени, ако ваксинациите се праваят по-бързо, ако хората използват повече защитни маски“, подчерта белгиецът.

Третата вълна от новия коронавирус вече дойде в Европа и се развива с различни темпове в страните от Общността, призна Европейската комисия. За да се справи с нея, в Европа трябва да се ускорят ваксинациите, казва Клюге.

„Имаме страхотни данни от Израел. Разбира се, те са предварителни, но можем да видим, че когато 60% от населението е ваксинирано, всички показатели започнаха да се подобряват: по-малко инфекции, хоспитализации и по-малко смъртни случаи. Това е много добра новина и ние виждаме същите предварителни данни от Великобритания. Заключението е: ваксините работят и спасяват животи“, увери експертът.

В същото време Клюге не се ангажира да прогнозира края на пандемията. „Аз съм и оптимист, и реалист, не виждам песимистичен сценарий. Но трябва да се отбележи, че няма 100% оптимистичен сценарий. Тъй като оптимистичният сценарий е краят на епидемията, а дали краят е близо или все още далеч, засега не знаем“.

Повече от 20 000 души в региона умират всяка седмица от коронавируса, според Европейската служба на СЗО, брой по-висок от миналогодишния. Най-сериозната ситуация се е развила в частите на региона, които успешно са се справили с COVID-19 през първата половина на 2020 г. В Централна Европа, Балканите и балтийските държави заболеваемостта, приеманията в болници и смъртността сега са сред най-високите в света. Въпреки това 48 от 53 държави или територии съобщават за идентифицирането на британския щам B.1.1.7, който постепенно става преобладаващ в Европа.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!