София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Валя Ахчиева: След сигнал до Брюксел спецпрокуратурата започна да разследва Димов

Разследващият журналист коментира кризата в Перник

21:09 ч. 15.01.2020 г.Общество 1170

След скандала в края на месец ноември когато се видя, че заплахата над хората в Пернишкия регион е изключително голяма тогава Окръжната прокуратура в Перник започва проверка по този случай. Те са си свършили много добре работата, защото са установили всички факти около този скандал защо изведнъж водата изчезна и кой носи отговорност, а още на 10.12.2019г. се е произнесла. Според прокуратурата отговорност за кризата носи министъра на околната среда и водите Нено Димов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заради бездействие. Това каза разследващия журналист Валя Ахчиева в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“.

 „Настана едно ослушване, сякаш Специализираната прокурата започнаха да се ослушват. Минаха празниците, протестите продължаваха, но нямаше реакция. Някъде преди празниците се включи и нашият сайт “Euractiv“, защото хората от Перник са написали сигнал до Брюксел и до нашия сайт, че искат аз да разследвам кризата в Перник“, коментира Ахчиева.

Според нея казусът с водната криза се разделя на две. Първата част е кой не си е свършил задълженията по закон, за да допусне хората да останат без вода, а другата част е за това къде е отишла водата на Перник. В първата част се отваря законът за водите и се чете кой министър и надолу по веригата заместник-министри са отговорни.

„Това е парадокс. Документите са публични, аз това го направих за една седмица. Има ги и подписванията на Нено Димов на сайта на Министерството на околната среда и водите. Няма конспирация, чете се законът и публичните документи. Затова направих филм и обиколих да видя гледните точки на страните. Гледната точка на Нено Димов е изразена пряко от документите, които той е подписал“, обясни журналистът.