София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

ВОЛЯ върна надвзетата партийна субсидия

Партията гласува държавната субсидия за политическите партии да стане 1 лев

ВОЛЯ върна надвзетата партийна субсидия

Партията гласува държавната субсидия за политическите партии да стане 1 лев

11 месецаПолитика 4 Боряна Райчева


ПП ВОЛЯ върна субсидията, наддадена от Министерство на финансите, веднага след като получи официалното писмо за това от ведомството на Владимир Горанов, съобщиха от пресцентъра на партията, предаде БГНЕС. Срокът, отпуснат от финансистите, бе 31.12.2020 година. Така партията на Веселин Марешки възстанови на държавния бюджет 655 938 лева.

Припомняме, че покрай дебатите за намаляване на държавната субсидия за партиите стана ясно, че партиите в продължение на години са получавали по-голяма субсидия от установените от закона 11 лева на получен глас по време на парламентарни избори. Беше изчислено, че по неясни причини всъщност получаваната субсидия е била малко повече от 13 лева на глас. Сега партиите трябва да върнат тази разлика, която е над 11 лева.

Депутатите от "Воля" гласуваха държавната субсидия за политическите партии да стане от 11 лева на 1 лев.

Марешки коментира, че с тези изменения в Закона за държавния бюджет ще излязат на светло всички "дарения", които бизнесът даваше на партиите в куфарчета, в чантички и по всякакъв друг начин. С промените ще се следи дали се лобира за една или друга фирма, относно спечелването на обществени поръчки например.

Той каза още, че ако президентът наложи вето върху тези поправки, щял да срещне отпора на "Воля".