събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Българи прекосиха Атлантическия океан с гребна лодка

      Българи прекосиха Атлантическия океан с гребна лодка. Това се случи на 6 октомври. Става дума за българите Максим Иванов и Стефан Иванов, които са баща и син.

      Това е първото в историята прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите – от юли до октомври. 

      Българската океанска гребна лодка NEVEREST пристигна благополучно в Барбадос в 12ч местно време на 6 октомври. Тя е преминала 4444 морски мили, което се равнява на 8230 километра за 105 дни в океана.

      Лодката прави една спирка за още 9 дни на остров Ланзероте на Канарските острови, за да могат двамата гребци да ремонтират автопилотната система и течовете в няколко складови помещения на плавателния съд, който са построили сами за целта на експедицията.

      Когато отплават на 14 юни 2020 година от Портимао, Португалия, Максим е само на 16 години и 293 дни, което го прави най-младия океански гребец в света успешно прекосил океан според официалния регистър на океански гребни експедиции на Ocean Rowing Society.

      Това плаване е първата океанска гребна експедиция за България. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ