вторник, 01.10.24
16.4 C
София
22 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗБОРИТЕ: В България може да се гласува само по постоянен и настоящ адрес

      Централна избирателна комисия (ЦИК) демонстрира днес гласуването с машина и показа бюлетината за вота на 27 октомвр.

      Демонстрацията бе направена от заместник-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг на комисията във връзка с подготовката и произвеждането на предсрочните парламентарни избори.

      „Обръщаме се към избирателите да не дърпат бюлетината, а да изчакат звуковия сигнал и след това да вземат бюлетината“, призова Матева и посочи, че отдолу на бюлетината, която излиза от машината, е изписан и хешкодът.

      Тя изрази надежда избирателите вече да знаят как се гласува с машина, но съобщи, че ще има и демо версия – машина, предварително изпратена по населени места за „суха тренировка“.

      Преди това говорителят на ЦИК отбеляза, че до изборите остават 26 дни, а организационно-техническата подготовка върви нормално.

      Матева припомни, че 28 партии и коалиции ще участват на вота. „Има регистриран и един независим кандидат, той е регистриран в Плевен“, добави тя. 

      По думите й най-дългата бюлетина ще бъде с 28 кандидати. „Това е бюлетината за гласуване извън страната, тъй като фигурират всички партии и коалиции“, каза говорителят на ЦИК и допълни, че бюлетината за 23 изборен район е с най-много кръгчета за преференции. 

      Матева коментира, че от страна на ЦИК няма казус по отношение на хартията за машините, тъй като Печатницата на БНБ е отговорна за доставянето на хартията. „Изискванията към хартията са такива каквито са и на производителя. Повече въпроси за това каква е хартията, която се доставя, моля към Печалачницата на БНБ“, заяви тя. 

      Говорителят на ЦИК съобщи още, че в момента тече среща с представител на наемодателя на склада за съхранението на машините. 

      „Нямаме данни да има Районни избирателни комисии, които да не са назначили съставите на Секционните комисии“, заяви още Матева, която по-рано обяви, че днес изтича срокът за назначаване на членове на СИК. 

      Тя поясни и че в друг град в Българая, различен от този по постоянен или настоящ адрес, няма как да се гласува, затова посъветва, ако има избиратели, които ще пътуват и се намират близо до границата, да упражнят правото си на вот в секция зад границата. „В страната може да се гласува само по постоянен или по настоящ адрес, ако подадете заявление“, обясни още Матева. Заявлението за гласуване по настоящ адрес се подава до 12 октомври. Тогава е и крайният срок за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна комисия. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ