неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      АП: Иранската ядрена политика на натиск и преговори вероятно ще продължат дори след смъртта на президента

      Докато ядрената програма на Иран е на прага да премине към обогатяване на уран до оръжейни нива, Техеран проведе тихи, непреки преговори със Съединените щати и покани ръководителя на атомния наблюдател на ООН в страната за преговори, съобщава АП.

      Въпреки че изглежда противоречиво, този ход следва стратегията на Иран след пропадането на ядрената му сделка със световните сили, след като тогавашният президент Доналд Тръмп едностранно изтегли Америка от споразумението през 2018 г. Техеран се опитва да упражни своя собствена версия на „максималния натиск“ на Тръмп върху международната общност да види премахването на икономическите санкции, които осакатиха икономиката и валутата на страната в замяна на забавяне на нейната програма.

      Ислямската република също изглежда се опитва да ограничи риска, пред който е изправена от САЩ, след като предприе безпрецедентна атака срещу Израел на фона на войната си срещу Хамас в Ивицата Газа. Нападението – отговор на предполагаем израелски удар на 1 април, при който бяха убити двама генерали от гвардията и други в Дамаск, Сирия – изтласка дългогодишна война в сянка между Израел и Техеран на открито.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ