четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Залужни и други висши генерали са били против Зеленски да напада Курск

      Зеленски за първи път е предложил идеята за офанзива в района на Курск в началото на 2024 г.


      Бившият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни се противопостави на офанзивата в района на Курск, предложена от украинския президент Владимир Зеленски. Това съобщава Politico, позовавайки се на двама високопоставени украински военни.
      Според източници Зеленски за първи път е предложил идеята за офанзива в района на Курск в началото на 2024 г. и активно е настоявал за нейното изпълнение. Въпреки това Залужни, който по това време беше главнокомандващ на украинските въоръжени сили, беше против този план, смятайки, че операцията няма „ясна втора стъпка“ след евентуален пробив на украинските части през границата.
      „Той така и не получи ясен отговор от Зеленски. Той почувства, че това ще бъде хазарт“, отбелязва един от събеседниците на Politico.
      Освен Залужни, командирът на 80-а десантно-щурмова бригада Емил Ишкулов, който беше уволнен през юли, също се обяви против „операцията“ в района на Курск. Според източници Ишкулов се страхувал, че неговата бригада ще бъде твърде уязвима на руска територия и това може да доведе до значителни загуби.
      „Въпросът на Залужни остава ключов: както западните, така и украинските скептици се страхуват, че украинските въоръжени сили могат да бъдат заключени и да претърпят деморализиращо поражение. Аргументът им [на скептиците] е, че разполагането на значителни сили [в района на Курск] означава, че те не могат да бъдат използвани за задържане на фронтовата линия в Донецк, където руските войски непрекъснато настъпват, настъпват към град Покровск и засилват своите операции .“ – се казва в статията на Politico.
      По-рано, на 14 август, депутатът от Върховната Рада Маряна Безуглая, известна с критиките си към командването на въоръжените сили на Украйна, също написа, че Залужни се е противопоставил на офанзивата в района на Курск. Според нея операцията е била подкрепена от сегашния главнокомандващ на украинските въоръжени сили Александър Сирски, който е счел за необходимо пренасянето на бойните действия на руска територия.
      На 8 февруари 2024 г. Залужни беше освободен от длъжността си на главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ