Search Suggestions
      петък, 12.09.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Храни, които подуват: Как да избегнем стомашния дискомфорт по празниците

          Храни, които подуват, често водят до усещане за тежест и дискомфорт, особено около празничните трапези. Причините могат да бъдат различни – от газове, задържане на вода до бавно храносмилане. Ето кои храни най-често причиняват този проблем.

          - Реклама -

          Газираните напитки създават мехурчета в храносмилателната система, които водят до неприятно усещане за балон в стомаха. Дори малко количество газирана напитка може да предизвика дискомфорт, особено при хора с чувствителен стомах.

          Бобовите храни като боб, леща и грах съдържат сложни захари, които трудно се разграждат и често причиняват газове. Тези храни са полезни, но прекомерната им консумация може да натовари храносмилателната система.

          Млечните продукти са проблем за хора с непоносимост към лактоза. Неусвоената лактоза ферментира в червата, което води до образуване на газове и неприятно подуване на стомаха.

          Кръстоцветните зеленчуци като зеле, броколи и карфиол са богати на фибри и полезни вещества, но съдържат и съединения, които трудно се преработват. При по-големи количества тези зеленчуци могат да доведат до газове и подуване.

          Солените храни задържат вода в организма, което създава усещане за подпухналост и стомашен дискомфорт. Това важи най-вече за преработените и пакетирани храни, които често съдържат големи количества сол.

          Прочети повече

          Храни, които подуват, често водят до усещане за тежест и дискомфорт, особено около празничните трапези. Причините могат да бъдат различни – от газове, задържане на вода до бавно храносмилане. Ето кои храни най-често причиняват този проблем.

          - Реклама -

          Газираните напитки създават мехурчета в храносмилателната система, които водят до неприятно усещане за балон в стомаха. Дори малко количество газирана напитка може да предизвика дискомфорт, особено при хора с чувствителен стомах.

          Бобовите храни като боб, леща и грах съдържат сложни захари, които трудно се разграждат и често причиняват газове. Тези храни са полезни, но прекомерната им консумация може да натовари храносмилателната система.

          Млечните продукти са проблем за хора с непоносимост към лактоза. Неусвоената лактоза ферментира в червата, което води до образуване на газове и неприятно подуване на стомаха.

          Кръстоцветните зеленчуци като зеле, броколи и карфиол са богати на фибри и полезни вещества, но съдържат и съединения, които трудно се преработват. При по-големи количества тези зеленчуци могат да доведат до газове и подуване.

          Солените храни задържат вода в организма, което създава усещане за подпухналост и стомашен дискомфорт. Това важи най-вече за преработените и пакетирани храни, които често съдържат големи количества сол.

          Прочети повече

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Д-р Миндов за здравната стратегия: Младите не искат да работят в провинцията

          Държавата поема ангажимент да осигури равен достъп до здравни услуги за всички граждани, независимо от мястото им на живеене.

          Нова вълна на Covid-19: Кога ще бъде пикът

          Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) обяви, че се очаква нова вълна на Covid-19, като пикът ѝ ще бъде в края на...

          Най-често приеманото лекарство може да ни убие

          „Тези на пръв поглед безобидни медикаменти могат да станат изключително опасни, ако дозировката бъде превишена. В някои случаи,

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions