събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Проф. Сербезова: Ваксината на „Пфайзер“ ще бъде под условие, няма много резултати

      Продължава да ми се струва странна клаузата с отговорността – ето договорът с „Астра Зенека“ прехвърля отговорността, ако случайно има някаква нежелана лекарска реакция, от производителя към държавата, в която ваксината ще се използва. Все още няма разрешение за употреба на ваксините, но са подадени такива заявления и са назначени няколко допълнителни срещи, за да се приключи оценката. Виждам, че за ваксината на „Янсен“ е отбелязано, че е започната процедура по разглеждане от 1 декември. „На  „Пфайзер“ тя е стартирала на 6 октомври. За тях, обаче ще бъде под условие. Това коментира проф. Асена Сербезова, председател на Съюза на фармацевтите в България пред Фрог нюз.

      „При нормални условия Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/, ако всичко е наред, първо дава разрешение за употреба в срок от 5 години. След като то се поднови, става безсрочно. Разрешенията под условие са за една година и това се прави, когато има непосредствена медицинска нужда, както е в случая, а няма много резултати. Така се процедира при случаи, при които трябва да се избърза. Така, че  ваксината на „Пфайзер“ ще бъде под условие“, коментира тя.

      „При тях процедурата на одобрение е достигнала втория етап – преглежда се документацията. Обикновено тази процедура може да се проточи 7 месеца, като в нея се включват качество и безопасност. Сега компаниите подават документи,  каквито имат в момента. За ваксините на „Астра Зенека“ процедурата е още в първата  й част. Но можем да обобщим, че към  момента всички ваксини, които са 4 на брой на „Янсен“, „Пфайзер“, „Астра Зенека“ и „Модерна“  ги преглеждат, но нито една не е приключила. В най-напреднала фаза е процедурата по отношение на ваксината на  „Пфайзер““, допълни проф. Сербезова.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ