София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Терзиев: Модернизацията на лифтовете във Витоша ще струва 100-150 млн. лв.

"Общината няма тези пари, но може да изтегли кредит"

15 дниПолитика 15 Васил Василев

Кметът на София Васил Терзиев коментира пред "24 часа" за лифтовете във Витоша: "За да се модернизира цялата инфраструктура на 2-3 лифта плюс съоръженията горе, би струвало 100-150 млн. евро. Общината няма тези пари, но би могла да изтегли кредит, с който да финансира модернизацията. Друга опция е да се търси безвъзмездна финансова помощ по програма. В крайна сметка е целесъобразно да се говори със собствениците на съоръжението, защото те имат опит в изграждането на подобен тип инфраструктура и в управлението ѝ".

"Има много въпроси. Това е причината фокусът ни да не е продължение с кръгли маси. Изключително е важно да знаеш какво искаш. Не съм сигурен, че освен генералния отговор: искаме да има лифтове, е много прецизно установено какво всъщност е най-целесъобразно - колко лифта да има и тяхната свързаност, каква инфраструктура трябва да има, за да се упражняват всички възможни активности в планината. Трябва да знаем колко хора очакваме да се качат за разходка, колко биха карали ски, как това би изглеждало спрямо все по-късия ски сезон, какви други активности биха могли да бъдат добавени като велотрасета, планинско колоездене, така че това да бъде превърнато в целогодишно място за активности и добър достъп, но без прекомерен натиск върху природата", каза още Терзиев.