София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

В България младите хора не искат шеф, а свой бизнес

Българите имат развита предприемаческа култура

2 месецаБизнес 18

България е на първо място по желание на младите хора да започнат свой бизнес, сочат актуалните данни на "Евробарометър".

"У нас има развита предприемаческа култура, нарастващ брой стартъпи в технологичния сектор и в биотехнологиите. Министерството на иновациите и растежа съдейства за сътрудничеството на иновационната екосистема с академичния сектор", заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Това стана по време на дискусия за развитието на иновационната екосистема в България, по инициатива на Министерството на иновациите и растежа. Целта на форума е да представи добри практики и опит, от Финландия, за развитие и внедряване на иновациите, и техния принос към икономическия растеж. Министър Стойчева подчерта, че Министерството работи за подобряване на стартъпите, за насърчаване на инвестициите, в научни разработки, и в създаването на иновативни продукти.

"Иновациите са хоризонтална дейност - обхващат редица сектори и ни обединяват. Чрез иновациите можем да направим промяна - днес и за бъдещите поколения. Иновационната екосистема в България, с нейната процъфтяваща стартъп култура, с акцент върху модела на "отворената иновация", който обединява всички заинтересовани страни, доказва силата на сътрудничеството и адаптивността", каза още тя и допълни, че България, стратегически, се позиционира като привлекателна дестинация за чуждестранни инвестиции, чрез иновации.

"Министерството на иновациите и растежа създава регионални и стратегически партньорства. Сигурни сме, че това е правилният път. Чрез създаването на партньорства, обмяната на опит и идеи можем да покажем нашия потенциал, че имаме, визията за България, че можем да бъдем център на Балканите и Югоизточна Европа за иновации", категорична е Стойчева.