София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

12 МАЙ – МЕЖДУНАРОДЕН ПРАЗНИК НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

26 200 СА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В БЪЛГАРИЯ
6 годиниЗдраве 56 Боряна Райчева

12 май е Световният професионален празник на медицинските сестри. Той се отбелязва от 1974г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.

 Празникът е свързан с Флорънс Найтингейл, която е първата светска медицинска сестра и основоположник на съвременната професия на медицинската сестра.

В България практикуващите тази професия са 26 200, а 3 500 са медицинските сестри в пенсионна възраст.Тяхната бройка трябва да е поне 55 000, за да има качествено здравеопазване. Това каза Милка Василева, която е председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според нея, ако всяка медицинска сестра работи само на едно място, повечето болници в страната трябва да бъдат закрити, заради недостиг на персонал. В момента на един лекар се падат по 0,9 медицински сестри. Василева каза, че трябва да се вземат нужните мерки за увеличаване на броя на медицинските сестри и един от тях е стартовото възнаграждение да бъде поне три минимални заплати.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!