София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Александър Дугин: Живеем в епоха на тоталитарен либерализъм

Те казваха: „Вижте, какъв ужасен и тоталитарен комунизъм“
9 сОбщество 386 Мирослав Митков

"Вижте какво стана с Навални. Някакъв слабо известен човек, руски гражданин, фигуриращ в няколко наказателни дела, т.е. дребен криминал, летял със самолет, в бюфета се отровил, станало му лошо. Приели го на лечение. Западът го взел при себе си. Изпратиха някаква неизвестна лелка за бутилка, с която да донесе в нея следи от летално средство. Ей така, иди за бутилка „Новичок“, убиващ всичко живо в радиус от сто мили, и тя я занесла в дамската си чанта с граждански полет. Никой не пострадал. Нито лелката, нито пасажерите. Но в бутилката намерили смъртоносната отрова, „Новичок“ и сега обвиняват Путин. Заплашват го със срив на проекта „Северен поток-2“ и всички нас ни призовават да се разкаем за тази бутилка с „Новичок“. Какво е всичко това, ако не намеса, специална операция на наша територия? И това днес, след 20 години суверенитет, възстановен изцяло от Путин... И Тръмп го заплашва същото. Същото заплашва и неговите привърженици. Либералите са готови просто да отцепят и унищожат половината Америка. Това са либерални зверове. Те пред нищо няма да се спрат. Те безмилостно унищожават от корен своите противници. А ние длъжни ли сме да седим като овце и да чакаме да ни заколят? Не, ние сме длъжни да им противодействаме!... Аз съм на страната на континентална Америка. Та макар тази Америка да не ни е съвсем близка, или по-точно, съвсем не ни е близка. Но Байдън и тези, които го подкрепят, това вече е глобално, абсолютно зло в чист вид. На тези избори те показаха, че са готови да принесат в жертва не само Русия, а и собствената си страна. Байдън, Камала Харис, Сорос, Бил Гейтс, Хилари Клинтън и Обама въобще не са американци. Те са глобалисти и привърженици на Световното правителство. Не им пука за Америка, те напълно спокойно могат да тръгнат към разрушаването на Америка". Александър Дугин разговаря с Фьодор Шимански за основите на геополитиката, руската истина и голяма Евразия.

Фьодор Шимански: На Запад вие имате известни две работи, ползващи се с голяма популярност. Това са „Четвъртата политическа теория“ и „Основи на геополитиката“. Освен това, ако първата книга е издадена в превод на английски и хората могат да се запознаят с нея, то втората и досега не е преведена. Хората съдят за нея от Уикипедия. А в Уикипедия пише, че сте предлагали да се използват руски спецслужби на територията на САЩ за провокиране на сепаратизъм и създаване на нестабилност, за да бъдат унищожени. Ако погледнем източника на това твърдение (статия от 2004 г.), то в него това още по-страшно е представено и е дадена препратка към 248 стр.  от „Основи на геополитиката“. Обаче на тази страница няма нищо подобно! Може би аз не съм я намерил, затова по-добре да попитам вас. Предлагали ли сте да бъдат използвани руските специални служби в САЩ? Писали ли сте за това в „Основи на геополитиката“?

Александър Дугин: Първо, искам да кажа, че ние живеем в епоха на тоталитарен либерализъм. Ние знаем как се интерпретираха едни или други показания на съдебните процеси в съветската история през 1937 г. Това вече стана каноничен пример за съдебен произвол, пряк терор и издевателство над обективното разглеждане на съдебните дела. Противник на болшевизма и сталинизма, действителен или само предполагаем, по презумпция вече беше виновен. Считаше се, че е излишно да се доказва това. Той трябваше да бъде осъден и наказан. Днес същото става и с либералите. Тези, които не са съгласни с либералната идеология, без съмнение са виновни за всички смъртни грехове. И не е важно вършили ли са нещо или не, говорили ли са някога някакви неща или не, либералният съд е убеден, че те несъмнено са ги говорили и че точно това са казали. Вината им е доказана далече още преди да започне процесът. Ние сме запознати с тези процеси още от 1937 г., с аргументацията им, стила и методите им. Либералите дълго време се подиграваха и издевателстваха над това. Те казваха: „Вижте, какъв ужасен и тоталитарен комунизъм“. На възмущението си от такива методи на дознанието и съда либералите дълго време изграждаха своята идеология. Но когато комунизмът умря, те възприеха тези модели, и днес тоталитаризмът е либерализмът. Аз не казвам, че либерализмът е тоталитарен, а социализмът не е бил такъв. Бил е разбира се. И нацизмът е бил. Но ако съветският и фашисткият тоталитаризъм е общопризнат и първи в неговото разобличаване бяха либералите, то днес, когато самите либерали прибягват към такива методи, като измислени обвинения, игнориране на доказателствата, грубо фалшифициране на изказванията, на фактите, на думите и на действията, тогава вече няма кой да ги изобличи и да ги обвини. Всяка критика на либерализма и неговото израждане в тоталитаризъм, незабавно се парира с непоколебимия довод, че да критикуват либерализма могат само фашистите и комунистите, а тези две идеологии са престъпни и следователно всеки, който критикува либералите също е престъпник. Такъв човек въобще не трябва да бъде слушан, а незабавно наказан.

Сега да кажа нещо за „Основите на геополитиката: Това, което вие казахте вероятно е така и с тази моя работа, както и с много други. Безкрайно много случаи има, когато хората обсъждат моите текстове, без да се запознати с тях, или опирайки се на напълно откъснати от контекста, или просто приписани ми произволни цитати. Превод на „Основи на геополитиката“ на английски не съществува. Това издание, което се продава в мрежата, представлява просто нещо пиратско и само нередактиран вариант на Google Translation. Представяте ли си каква каша има там. Естествено, оттук можеш да извадиш всичко, каквото ти е угодно. Ето един пример. Има една услуга, Wiki-video, където с глупав машинен глас се озвучават статиите от Уикипедия. Съвременните хора направо пред очите ни губят способността си да четат и могат само да слушат и то за кратко време. Ето, на това залага Wiki-video. Хегел за три минути, докато слухът на глобалиста не се е изморил. Там е озвучена и една Wiki-страница, посветена на „Основи на геополитиката“. Във видео формат върви текст: „И тогава цялата власт трябва да бъде предадена на Russian, а по нататък има квадратни скоби, където пише [ethnic] и след това „State“, тоест Russian Ethnic State. Russian State, това е Руската Федерация, или руската държава. Това се има предвид в моя текст (но отново внимателно, това е Google Translation). Обаче на авторите на Wiki-video е необходимо да докажат моята причастност към „национализма“. Така че у никой да не остане никакво съмнение и просто за пояснение в моя (Google translated) текст са сложени квадратни скоби и думата „ethniс“. Така не просто се променя смисълът, не просто мисълта ми е изопачена до неузнаваемост, а и ми е приписано това, против което винаги съм се изказвал. Затова пък е убедително! „Дугин защитава Russian Ethnic State“. А квадратните скоби, ще попитате? Какви скоби? Присъдата е произнесена. И така е с всичко. Welcome to 1937, liberal version. При това каквото и да е мое разяснение, защото те са прокурорите, те са съдиите, те са адвокатите, те са съдебните заседатели и те са палачите, просто не се взема предвид. И за тях всичко е просто: демонизация, санкции, canceling, deplatforming, блокиране на акаунти в социалните мрежи и накрая ликвидация. Така е устроен западният либерализъм и така действа той по отношение на всички тези, които в нещо не са съгласни с него и неговите принципи. Аз просто съм един от първите и целия огън се изсипа върху мен.

Ето, сега хората на Запад започват да ги осъждат за това, че са лайкнали неправилната картинка, или за това, че са казали не това, което трябва в частен разговор, или че са препоствали някого в Туитър. Мнозина недоумяват: „Но какво толкова е станало? Аз просто казах това или натиснах онова копче (може би инстинктивно, без да мисля или даже погрешка)... Какво е това? Аз съм един от първите по този път на демонизация, гаври, унижения и оскърбления. Глобалистите изпитват върху мен различни форми на репресия, наказателни действия и начини за маргинализация. Именно затова аз съм избран като образец, като „most dangerous man“. Даже ако този „most dangerous man“ не произнесе думата „ethnic State“, даже ако е против „ethnic State“, това няма значение, той трябва да заплати за всичко по пълна програма.

Сега, за цитата, който не сте намерили. Независимо от това, че аз въобще не съм споменавал за необходимостта от разрушаване на САЩ от вътре, според мнението на либералите един „most dangerous man“ просто е длъжен да каже нещо подобно. Та макар и в квадратни скоби. Но по принцип този път те може би са прави. Може би именно така и да съм казал. Това е както у Достоевски в „Бесове“. Попитали Степан Трофимович: „А вие в някакво тайно общество членувате ли?". Той се замислил и отговорил: „Може и да членувам. Дявол знае“. Тоест, може и да съм говорил някога и някъде, че би трябвало да се разруши Америка. Текстът на „Основите на геополитиката“ е написан през 90-те години, когато Америка активно и безсрамно ни разрушаваше. И преди всичко отвътре. Ползвайки своите специални служби и широка агентурна мрежа, САЩ  директно навлязоха в Руската федерация, подкопаваха нашата икономика, издигаха своите протежета на висши постове, управляваха външната, вътрешната политика и икономиката почти пряко. Освен това САЩ и техните служби инициираха и подкрепяха улични протести, когато им беше изгодно. А когато не им беше изгодно, прикриваха престъпленията, извършени от тези, които бяха на тяхна страна. Както стана с обстрела на Белия дом през 1993 г. Тези стотици хиляди хора, които защитаваха другия, алтернативен на либералния елцински модел, те  просто не съществуваха, те бяха просто „банда маргинали“. И напротив, шепата още по-крайни либерали, критикуващи Елцин за недостатъчната скорост на разрушителните реформи, напротив, представляваха „подем на народните маси“.

Реципрочен удар

През 90-те години, когато пишех „Основите на геополитиката“, станахме свидетели на зверствата на САЩ и тяхната пета колона вътре в Русия. Беше съвършено ясно колко пренебрежително се отнасят те към нашия суверенитет. Те се чувстваха като у дома си, вкъщи. И при това подържаха активно сепаратизма и разпада на Русия. В тази връзка Бжежински директно написа, че стратегическата задача на атлантизма е завинаги да лиши Русия от възможността да стане субект в геополитиката. А затова е необходимо тя да бъде отслабена, откъсната от страните в пост-съветското пространство и да се съдейства за нейното разчленяване. И виждайки всичко това, защо ние бяхме длъжни да си мълчим и да го приемаме като нещо, което задължително трябва да стане? Може би не съм писал, че трябва да отговорим на САЩ със същите симетрични действия, т.е. да съдействаме сега за техния вътрешен разпад, но това е напълно логично. Така например, аз не виждам нищо особено оскърбително в това, да отговорим на тяхното проникване у нас с наше проникване у тях. Вижте какво стана с Навални. Някакъв слабо известен човек, руски гражданин, фигуриращ в няколко наказателни дела, т.е. дребен криминал, летял със самолет, в бюфета се отровил, станало му лошо. Приели го на лечение. Западът го взел при себе си. Изпратиха някаква неизвестна лелка за бутилка, с която да донесе в нея следи от летално средство. Ей така, иди за бутилка „Новичок“, убиващ всичко живо в радиус от сто мили, и тя я занесла в дамската си чанта с граждански полет. Никой не пострадал. Нито лелката, нито пасажерите. Но в бутилката намерили смъртоносната отрова, „Новичок“ и сега обвиняват Путин. Заплашват го със срив на проекта „Северен поток-2“ и всички нас ни призовават да се разкаем за тази бутилка с „Новичок“. Какво е всичко това, ако не намеса, специална операция на наша територия? И това днес, след 20 години суверенитет, възстановен изцяло от Путин.

Факторът "Тръмп": реабилитация на континентална Америка

Може би и да не съм говорил това, което ми приписват, че трябва да отговорим симетрично. Но очебийно е, че трябва да действаме симетрично. При това гъвкаво, в зависимост от обстоятелствата. Ако беше Тръмп, не трябва. При него САЩ се занимаваха със собствените си проблеми. Но ако е Байдън, то тогава отново трябва, в случай, че той се опита да започне да изпълнява това, за което публично се заканва. Ти се намесваш в нашите вътрешни работи, като използваш един дребен криминал и басни за бутилка „Новичок“, тогава ние защо да не се намесим в твоите? Например, за свободата на участниците в мирните протести в Капитолия, като отворим в нашето посолство пункт за раздаване на всички протестиращи бисквити „Щедрый СлавичЪ“. Има такива бисквити. И всичко това трябва да възмути западния човек. Но знаете ли какво? Искам да плюя на тяхната чувствителност. Ако те ни атакуват, в отговор и ние ще ги атакуваме. Ако се провеждат шпионски операции на наша територия, ако открито продължават със стратегията за издигане на свои хора в ръководството на страната ни, то трябва и ние да им отговорим със същото. Погледнете къде се намират много влиятелни фигури от руския елит, политическия, икономическия, интелектуалния, културния? Къде е премиерът Касиянов? Къде е съветникът на президента Иларионов? Къде е Глеб Павловски и Марат Гелман, идеолозите от волошинската администрация и удобният Владислав Сурков? Къде са влиятелните олигарси Гусински, Ходорковски? В САЩ, на Запад, в редиците на смъртните врагове на Русия и нейния суверенитет. Ръка за ръка с американските специални служби те градят планове, как да свалят ненавистния Путин и да върнат Русия под контрола на глобалистите. А нали тези хора бяха на върха на влиянието върху властта. И те преди всичко попаднаха на този връх не без помощта на същите тези американски специални служби. Къде се намират тези хора, след като загубиха своето положение в нашето общество? Те се намират направо в центъра на разузнавателните организации на Запада. Те продължават оттам, вече на безопасна дистанция, да поливат страната ни с кал, да финансират и поддържат протестни движения, да плетат мръсни интриги и да демонизират тези, които служат честно на отечеството.

Добре, ние какво трябва да кажем за това? Да, да, действаме само в рамките на закона... Така няма да стигнем далече. Трябва да действаме симетрично, т.е. ако вие атакувате нас, ние ще атакуваме вас. Ако вие изпращате лавина от лъжливи потоци дезинформация против нас, то и ние ще правим същото. Аз въобще би трябвало да се радвам от това, което става сега в САЩ, защото не ние, а самите глобалисти създадоха в САЩ предпоставки за гражданска война, цинично провеждайки цветна революция срещу американците. Но те лъжат, като че ли нищо не се е случило. Пак казват, че това сме ние. „Пак Дугин, пак Путин, пак Пригожин, пак Малофеев“. А в действителност, глобалистите сами, със собствените си ръце душат американското общество, сами го разрушават. Докъде ще стигнат лъжите на системата от глобалисти, техният цинизъм и тяхното презрение не само към нас, но и към своя народ, аз не мога да си представя. Това е истински либерален тоталитаризъм. Тук без проблем ще сложат всеки опонент в квадратни скобички, или даже и без тях ще направят каквото си искат. Тоест за всичко, което ти не си казвал, а което не си и мислил. Така те се отнесоха и към Тръмп. По-рано те направиха тренировка върху руснаците, върху мен (нали съм Most dangerous man), върху Путин. Сега всички тези, които в собствената им страна не мислят като тях, ги третират по-същия начин. Камала Харис поиска да спрат достъпа на Тръмп до Туитър. И те го спряха! На действащия президент на САЩ! Моят Twitter и You tube също ги спряха. Ето, това са санкциите. И Тръмп го заплашва същото. Същото заплашва и неговите привърженици. Либералите са готови просто да отцепят и унищожат половината Америка. Това са либерални зверове. Те пред нищо няма да се спрат. Те безмилостно унищожават от корен своите противници. А ние длъжни ли сме да седим като овце и да чакаме да ни заколят? Не, ние сме длъжни да им противодействаме!

Байдън - абсолютното зло

Днес аз не се радвам на разпадането на САЩ. Аз мисля, че народът, който гласува за Тръмп, избра го един път и отново гласува за него, въпреки безпрецедентния натиск от страна на либералните екстремисти, вече е извоювал правото си да бъде уважаван. Затова аз не съм просто против Америка. Аз съм на страната на континентална Америка. Та макар тази Америка да не ни е съвсем близка, или по-точно, съвсем не ни е близка. Но Байдън и тези, които го подкрепят, това вече е глобално, абсолютно зло в чист вид. На тези избори те показаха, че са готови да принесат в жертва не само Русия, а и собствената си страна. Байдън, Камала Харис, Сорос, Бил Гейтс, Хилари Клинтън и Обама въобще не са американци. Те са глобалисти и привърженици на Световното правителство. Не им пука за Америка, те напълно спокойно могат да тръгнат към разрушаването на Америка. Разбира се, по-лесно е да обвиниш за разпадането на Америка руснаците, включително и мен. Но, в края на краищата, аз мисля, че американските патриоти, които стават все повече и повече, не са чак толкова прости. Те постепенно започнаха да разбират кой кой е и не вярват на всяка лъжа.

Това е същото, както у нас по съветско време, през 70-те - 80-те години четяхме вестник „Правда“ и разбирахме къде в него е дежурната лъжа и къде между редовете се крие фрагмент истина. Понякога просто трябваше да разбираме всичко наобратно. Днес нормалните американци също така четат "Вашингтон Пост" и "Ню Йорк Таймс" и също така гледат CNN . Те прекрасно знаят, че там няма и една дума истина. Във "Вашингтон Пост" и "Ню Йорк Таймс" има само една чиста лъжа и всичко е обърнато с краката нагоре. И постепенно те се учат да четат наобратно. Както правехме ние в разгара на съветския тоталитаризъм. Затова нека да ни обвиняват, че се опитваме да разрушим САЩ отвътре, но виновни затова са самите либерали. Аз честно казано не виждам нищо криминално в това, ако нашата страна ги атакува, използвайки всички методи, включително и специалните си служби. Ние отговаряме симетрично. Това е логично и нормално, ако искаме да бъдем свободни и суверенни. Ако никой не ни атакува, тогава няма за какво да се вълнуваме. Моля, изграждайте вашето общество, а ние ще изграждаме нашето.

Руската истина

Ако вие ни атакувате заради нищожното изсмукано от пръстите си дело за Навални, ако вие се намесвате в нашите вътрешни работи, ние сме длъжни да дадем отговор на това. Това е същото както, ако някой от привържениците на Тръмп бъде репресиран, а даже и без да е репресиран (както беше и у нас Навални), но ние кажем, че е репресиран и поискаме да бъде изпратен на лечение в Русия. С перверзната омраза, която управлява съвременния свят, с либералите, със световното правителство и с международните политически елити трябва да се действа много твърдо. Трябва да сме наясно кои са те, да разберем, че те пред нищо няма да се спрат. Трябва да гледаме истината в очите, а не да я избягваме. Трябва да бъдем твърдо готови на всякакви форми на противодействие и то не само за защита, а и за нападение, защото сега най-добрата защита е нападението. В стратегиите няма твърда граница между offensive и defensive. Ако искаш defensive, трябва да бъдеш offensive. Но уви, изглежда за това не писах в „Основи на геополитиката“, а си струваше...

И така, аз мисля, че трябва да се действа спрямо този, който сам се обявява за наш враг и по този начин превръща и нас в негови врагове. Аз съм убеден в това. И напълно мога за това някъде да напиша или да кажа. Но в „Основи на геополитиката“ аз писах за друго, за цивилизацията „Суша“, за цивилизацията „Море“ и за великата война на континентите. Макар че не изключвам, което може да не е на някаква конкретна страница или в конкретна форма,  да съм изразил мисълта, че ако някой иска да ни унищожи, ние сме длъжни да унищожим този, който иска нас да унищожи. Ако вие не ни пипате и ние няма да ви пипаме. Ако вие постоянно се намесвате у нас, ако активно подкопавате влиянието на Русия в постсъветското пространство на Евразия, което от раждането си не ви е принадлежало, ако вие създавате предпоставки за цветни революции, включително и у нас, ако сте натъпкали с агенти за влияние нашата политическа, административна и икономическа система, бъдете готови да отговаряте, а така също и самите вие да се сблъскате с такива предизвикателства в своята страна. Иначе се получава така, че едни тотално лъжат, и това е забележително. А другите казват, макар и не цялата истина, и това вече е престъпление. Не, това е реализъм. Нищо лично. Наистина зависи от цивилизацията. Ние си имаме своя руска истина. Нея трябва да я изучаваме спокойно и с достойнство да я отстояваме.

Китай и Турция през 90-те. Препоръки към бъдещия лидер

Фьодор Шимански: Говорехте, че сте променили някои от възгледите си от едно време. В частност възгледа си за Китай. Тогава писахте, че Китай трябва да откъсне Източен Туркменистан, Тибет... Сега мислите ли така?

Александър Дугин: Редица изказвания и позиции, представени в „Основи на геополитиката“, са тясно свързани с епохата от 90-те г. на ХХ век. Ще напомня, че още преди този период Китай вече беше потънал до шия в либералните реформи, започнати от Дън Сяопин. Пекин започна да изгражда пазарна икономика. Започна доста успешна интеграция на Китай в международния пазар. Китай и в съветско време, през последните десетилетия след смъртта на Сталин, не беше наш голям приятел. И причината за това до голяма степен беше Хрушчов. Но няма значение. И ето при нашия пълен разпад и риска всеки момент да рухнем окончателно в началото на фаталния алианс на Елцин с либералите-реформатори, на юг от слабонаселения Сибир се появи силна либерална империя, гигантска, с огромно население, интегрирана в международния пазар и специално подкрепяна от глобалистите срещу нас. От геополитическа гледна точка, Китай изглежда като Rimland. И при цялата двойственост на Rimland през 90-те г., по всичко изглеждаше така, като че ли морската съставляваща (Sea Power) в Китай възтържествува. И това, което ние виждахме, изглеждаше само начало на процеса на въвличане на Китай в глобализацията, преход на страната към световната капиталистическа система.

Представителите на трилатералната комисия още през 1980 г. си поставиха за цел да ускорят интеграцията на Китай в западните пазари, преди всичко за да подкопаят все още упорстващия тогава СССР, като го обкръжат с „пръстен от анаконди“ по цялото брегово пространство на евразийския материк. Стремително движещия се към либерализъм Китай беше важно звено в тази стратегия. И тогава Русия разбира се трябваше да мисли как да се защити ефективно от заплахата на нарастващия азиатски либерализъм. Сега нека погледнем Турция през 90-те години. Турция е член на НАТО (и тогава, и сега). Но през 90-те г. с невъоръжено око се забелязваше как Турция с най-недружелюбни намерения се промъкваше в Средна Азия, Кавказ и Поволжието, като се опитваше да разпространи своето влияние върху тюркските народности. И всичко това съвсем явно беше насочено против нас. Беше очевидно също така, че за това я натискат американците, американските инструктори и агенти за влияние, контролиращи плътно турската политика, турските военни и турските специални служби. Самата тема за „пантюркизма“ също беше под контрола на САЩ и НАТО. Като цяло Турция се изявяваше като инструмент на геополитическото противопоставяне на страната на атлантизма против евразийството. В този смисъл тя беше противник. Но не сама по себе си, а като съучастник в атлантическата стратегия на САЩ и НАТО.

Освен това през 90-те г. Русия беше извънредно слаба. Нейната геополитическа субектност почти напълно бе разрушена от слабоумния алкохолик Елцин и неговото либерално-олигархично обкръжение, което работеше директно за американските специални служби. Именно в такава, изглеждаща безнадеждна ситуация, аз рисувах образа на Русия, такъв, какъвто трябваше да бъде. Това беше отчаяна аналитика. Трябваше да положиш върху себе си невероятно усилие за да видиш Русия от обратната страна на Елцинизма. Защото Елцин беше анти-Русия. И именно към сегашната Русия се обръщам. Към нейния бъдещ, но все още таен, даже несъществуващ лидер. Към вожда, който трябва да бъде, който е задължително да се появи, който трябва да бъде открит. Към него е обърната и „Основи на геополитиката“. И в условията на 90-те г., от анализа на международната ситуация, опирайки се на строгия дуализъм в класическата геополитика, Sea Power vs Land Power, излиза, че е необходимо Русия да предприеме серия стъпки за сдържане на стремящия се към глобализация Китай и изявяващата се като инструмент на атлантизма Турция. Това е предварителен и отчасти абстрактен анализ, съпроводен неразривно с конкретния контекст на 90-те години. Но това е разбираема геополитическа пътна карта, методология с открит код и примери за нейното прилагане.

В реалностите на 90-те г. Русия стремително вървеше към „нулата“, влизаше в спиралата в нов кръг на разпад. През първата чеченска кампания, поражението на Москва с нетърпение се очакваше и от другите огнища на сепаратизъм, и от задокеанските стратези. Съзнанието на лидера отсъстваше и неговото място бе заето от влиянието на атлантиците и либералите, както навън, така и вътре. Армията беше разложена, специалните служби парализирани. Експертите и интелектуалците веднага се присламчиха към либералите, а отделни, рядко срещани честни хора, или затънаха в съветизма, или бяха маргинализирани. Само Иран беше готов да се съпротивлява на западната хегемония, но към Русия, той както и преди се отнасяше с недоверие, по инерция от атеистичния съветски период, а самият Кремъл от солидарност със Запада беше още по-малко заинтересован да се сближава с него. И все пак аз описвам в „Основи на геополитиката“ тази Русия, която я няма, но която трябва да стане, и тази нейна политика, която я няма, но която ѝ е необходима за спасение и възраждане. Аз не си губя силите, за да проклинам либералите-реформатори в руската власт и да оплаквам с носталгия Русия, която изгубихме. Аз предлагам да вървим към бъдещето, без да гледаме нищо друго.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!