Ангела Меркел – от канцлерка към шефка на ЕК?

„Офертата“ е на Еманюел Макрон, твърди официоз на Кремъл

7 месецаПолитика 4

Ангела Меркел обмисля смяна на работното си място, твърди кремълският онлайн официоз „Взгляд“ в мащабната си статия за бъдещето на Европейския съюз (ЕС).

Изданието твърди, че липсата на консенсус между нея и Еманюел Макрон за нов председател на Европейската комисия (ЕК) променя играта.

„Ситуацията в Германия е такава, че за самата Меркел възможността за преминаване в ЕК може да бъде съвсем реална“, твърди изданието.

Според руския сайт, тя е искала да постави Манфред Вебер и чрез него през останалите две години на мандата й „да изпълнява немски планове за укрепване на европейската интеграция“.

Но след като нейният кандидат за шеф на ЕК Манфред Вебер не е избран за такъв, тя рискува да загуби и контрола над ЕС, и контрола върху Берлин.

Сайтът твърди, че френският президент би се съгласил за немец начело на ЕК, само ако е канцлерката. „Така че сега тя има основание да се замисли сериозно за хитрото предложение на Макрон: като смени позицията на германски канцлер с тази на премиер на обединена Европа, тя не само ще остане в голяма политика през следващите пет години, но ще гарантира на Германия контрол над ЕК“.

Според „Взгляд“ алтернатива за Ангела Меркел може да бъде ситуация, в която наесен тя ще загуби канцлерството, след като не успя да наложи своя кандидат за шеф на ЕК.

ОЩЕ ОТ Политика

Сидеров отказа да подкрепи водоснабдяването на Перник през София

Защо лидерът на Атака отказа да подкрепи решението?

7 чПолитика

Италия решава за броя на депутатите на 29 март

Критиците виждат в предлаганите реформи популистки ход

7 чПолитика

СОС даде "зелена светлина" да бъде доставяна вода от София за Перник

Кметът на града благодари на общинските съветници

10 чПолитика

Радев: Да свалим розовите очила, за да не се спъваме в проблемите

Президентът с отчет на свършеното през последните три години

13 чПолитика