София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

АНГЕЛОВ И ЧОРБАНОВ В СПОР: Трябва ли да има план за противоепидемичните мерки? (ВИДЕО)

Първо заседание на здравната комисия в Народното събрание
22 мЗдраве 511 Ивана Иванова

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов не подкрепи законопроекта на депутата д-р Александър Симидчиев от "Демократична България" на комисия по здравеопазването в Народното събрание.

Симидчиев въведе поправка в Закона за здравето, който предвижда при обявяване на пандемична обстановка да се разработи пандемичен план или да се актуализира съществуващ такъв. В този се обсъжда да има адекватно количество критерии и параметри. Целта е да има предвидимост на това какво следва, какви мерки ще бъдат предприети.

"Определянето на показателите и критериите за отмяна на противоепидемични мерки ще се случват, след като бъдат. В този смисъл определянето на конкретно спиране на противоепидемични мерки няма да бъде изградено на базата на развитието на болестта в 14-дневен срок. Считам, че към настоящия момент съществуват механизми, които могат да бъдат приложени за отменяне на противоепидемични мерки", каза още Ангелов.

"Още от началото реакцията във всички здравни структури не беше никак адекватна. Затова има нужда от наличието на план, който ние ще подкрепим. Затова няма как да бъдем подготвени към всяка една епидемия. В България например никога не е идвала ебола, но ние сме подготвени какво да правим, ако това се случи", отговори депутатът от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов на Ангелов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!