София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Арести и обвинения по високите етажи на властта в Косово

Президентът подаде оставка, а командир от АОК бе арестуван
5 мЕвроком 396

Обвинения и арести за военни престъпления бяха извършени в Косово. Засегнати са високопоставени лица в държавата. 

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка заради потвърдения обвинителен акт от Специалния съд за военни престъпления в Хага, съобщи албанската телевизия „Ора нюз”. 

В края на 90-те години премиерът на Косово Хашим Тачи е ръководил мафиотска организация, която се е занимавала с убийства, трафик на органи, наркотици и оръжие. Това твърди проектодоклад на Съвета на Европа, който ще бъде публикуван в четвъртък. Властите в Прищина определиха твърденията като безпочвени и клеветнически и заплашиха с правни и политически действия.

В същото време стана ясно, че бившият командир от Армията за освобождение на Косово (АОК/УЧК) Якуп Красничи е арестуван в Косово и е отведен в следствения арест на Специализирания съд за Косово в Нидерландия, потвърди неговият адвокат, цитиран от Gazeta Express.

Красничи беше говорител на АОК по време на косовската война от 1998-1999 година, а впоследствие се присъедини към Демократическата партия на Косово (ПДК) и заемаше няколко министерски поста и беше председател на местния парламент. Неговият адвокат заяви, че след ареста на съратника на Хашим Тачи и Кадри Весели в дома му в Прищина, той е прехвърлен в Хага, където все още не са му отправени конкретни обвинения.

Базираните в Хага Специализиран съд и Специализираната прокуратура са създадени през 2015 г. за преследване и съдене на предполагаеми престъпления, извършени от АОК.