София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Аятолах Хаменей: Планът на Тръмп е сатанински

Върховният лидер на Иран се противопостави на „евреизацията“ на Йерусалим

Аятолах Хаменей: Планът на Тръмп е сатанински

Върховният лидер на Иран се противопостави на „евреизацията“ на Йерусалим

4 месецаОбщество 119 Георги Камарашев


Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей определи като "сатанински" плана на САЩ за разрешаване на израелско-палестинския конфликт и прогнозира, че мюсюлманските страни несъмнено щели да попречат предложението да бъде осъществено на практика, съобщава "Франс прес".

Американският държавен глава разкри своя дългоочакван план за мир в Белия дом вчера.
"За ужас на американските политици, сатанинската, пагубна политика на САЩ по отношение на Палестина - така наречената "Сделка на века" - никога няма да даде плод по Божията милост", написа аятолахът в профила си в Туитър.

"За евреизирането на Ал Кудс (Йерусалим) и казвайки, че трябва да е под контрола на евреите, те говорят глупаво и неразумно", каза той, използвайки арабско име за Йерусалим.
"Проблемът за Палестина никога няма да бъде забравен", продължи Хаменеи и допълни: "Палестинската страна и всички мюсюлмански страни определено ще им се противопоставят и няма да позволят да се реализира т. нар. "Сделка на века."

Планът предоставя на Израел голяма част от това, което той желае от десетилетия международна дипломация, а именно контрол над Йерусалим като "неделима" столица, а не град, който да споделя с палестинците. Освен това, тйо позволява на Израел да анексира селищата на Западния бряг.