София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Бивш шеф на НСО: Случаят с ранените в службата създаде излишен шум, инцидентът не е сериозен

,,Военната прокуратура се е заела със случая''

1 месецОбщество 5 Марияна Стойчева

,,Важното е, че няма драстичен случай на небрежност и пренебрежение към условията да боравене с оръжие. Не самият патрон, а парче от обвивката на патрона, е рикоширала под някакъв ъгъл, и е уцелила служителите. Всички, които са боравили с оръжие, са били свидетели на такива попадения”.

Това заяви в ефира на Нова бившият началник на НСО ген. Тодор Коджейков по отношене на двамата служители на НСО, които пострадаха при тренировъчна стрелба на полигон „Столник”. Инцидентът стана на 10 юни, по време на стрелкова подготовка с картечен пистолет и с полуавтоматични пистолети. Осколки от обвивката на куршуми след рикошет раняват леко двамата служител

„Вчера началникът на НСО е казал, че ще направи вътрешна проверка. Военната прокуратура се е заела със случая. Спазени са абсолютно всички законови условия. Не е често, но такива неща се случват понякога'', коментира още той. 

По негови думи инцидентът не е сериозен, а шумът около него бил прекалено голям. Ген. Коджейков обърна внимание върху зачестилите нападения срещу европейски лидери. „Надявам се да се е засилила вътрешната нагласа, че ситуацията в България и Европа не е толкова стабилна и може да се очакват и нападения’, посочи той.

Бившият шеф на НСО обясни, че стандартите в охраната са еднакви за всички охраняеми лица. „Всеки един си има своите личностни характеристики. Ако той отива към публиката, охраната трябва да го има предвид. Не знам в България да е ползвана бронежилетка на територията на България за охраняемо лице”, заяви той.