София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

БСП ПРЕДЛАГА АЛТЕРНАТИВНА ПЕНСИОННА РЕФОРМА

СОЦИАЛИСТИТЕ ПРЕДЛАГАТ ПОВИШАВАНЕ НА ПЕНСИОННАТА ОСНОВА С 10 %
6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Парламентарната група „БСП лява алтернатива“ внесе свое предложение за пенсионна реформа. По думите на председателя на групата Корнелия Нинова социалистите няма да подкрепят предложените от управляващите промени за пенсиониране.

От БСП предлагат запазване на възрастта за пенсиониране, каквато е в момента – 60 г. и 8 месеца за жените и 63 г. и 8 месеца за мъжете. Стажът за жените да се запази на съответните 35 г, а за мъжете той да бъде 38 г.
Предлага се възможност за ранно пенсиониране с 2 години по-рано. В този случай обаче възрастните хора ще получава 0,4 % по-ниска от полагаемата пенсия.
Преизчисляване размера на пенсиите, като за всяка година стаж да се начисляват 2 %, а не 1 % както до сега, са други промени, предлагани от БСП. Това ще повиши основата на пенсиите с 10 %.
По изчисления на социалистите по този начин бюджетът на НОИ ще нарасне до 920 млн. лв.
Според Нинова направените предложения няма да задълбочат дефицита в НОИ и в пенсионната система.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!