София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Чака се становището на Венецианската комисия за механизма за разследване на Гешев

"Механизмът е разработен много внимателно", подчерта Надежда Йорданова
1 мПолитика 581 Николай Парашкевов

"Законопроектът за въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и търсенето на неговата отговорност вече е поставен на обществен дебат и е във Венецианската комисия. Очакваме през октомври да получим нейното становище, но не стигна времето да бъде окончателно приет”, това каза пред NOVA NEWS Надежда Йорданова, бивш министър на правосъдието в кабинета „Петков”.

Механизмът е разработен много внимателно, като са съобразени всички решения на Конституционния съд по тази тема и Конституцията.

„Прокурорът, който ще разследва главният прокурор, няма да е командирован. Това ще е съдия, който ще бъде временно преназначен за действащ прокурор", посочи Йорданова.

По думите ѝ той ще бъде определен по обективен, прозрачен начин и той професионално да не зависи от главния прокурор нито по време на  своята работа, нито по време на кариерното си развитие след това. 

Йорданова отечете за успех закриването на Специализираното правосъдие, а наследника си в служебното правителство Крум Зарков коментира така:

„По важните приоритети в правосъдието ние гледаме в една посока. Вярвам, че по приоритетите тук ще има приемственост”.

„Предстои да видим какви решения ще вземе служебното правителство. ДБ има ясна позиция, че в интерес на обществото е да има диверсификация на различните енергоизточници, включително и на доставката на газ. Всяко остъпление от тези позиции е крачка назад”, добави тя.

Йорданова прогнозира, че следващият парламент ще е труден.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!