София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Д-р Петър Марков: Ковид-вълната в България е цунами, за което не сме готови

По думите му, за новата вълна е имало много предупредителни знаци
54 сЗдраве 898 Мирослав Митков

Сегашната вълна от COVID-19 в България е много по-мащабна, отколкото през миналата есен - тя е с 10 пъти по-висока основа, надига се цунами. Такова предупреждение отправи българският учен д-р Петър Марков от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

"Преди време писах, че есенната вълна на коронавируса миналата година започна експоненциалния си растеж в началото на октомври, и че голямото нарастване и тази година би следвало се очаква около същото време." - напомня ученият като посочва, че експоненциалното нарастване вече е факт, от около четири седмици.

По думите му, за новата вълна е имало много предупредителни знаци.

"С учудваща и за мен точност, с начало по същото време както и миналата година. Тоест, след дадена ни предълга отсрочка от лятото насам, и многократни предупредителни знаци, и дълго плато с висок брой инфекции, новата вълна пристигна. И по всичко личи че тя ще бъде огромна." - подчертава Петър Марков.

Той очертава песимистична картина за развитието на епидемията през близките седмици.

"Сигурно си спомняте - миналия ноември в България беше много страшно. Това беше времето, когато хора умираха по стълбищата и входовете на болниците. Лошата новина е че сега изгледите са много по-песимистични, отколкото тогава. Защо е така? Докато миналата година експоненциалният ръст започна едва от средно-дневна база от около 200 заразени, сега растежът започна при десет пъти по-висока основа - средно по 2000 новозаразени на ден в края на миналия месец. Относителната ни смъртност, която не е преставала да е висока от година насам, от месеци е рекордна, и пъти по-висока от миналия октомври. На 23 октомври миналата година средният дневен брой на починалите е бил всичко 17 човека. Броят на смъртните случаи след това се е катерил нагоре още цял месец и половина, за да стигне до осемкратно по-висока стойност от 140 на ден в пика на смъртността на 6 декември. Онзи ден - същата дата тази година обаче отчетохме средно 115 смъртни случаи на ден. Ако темпът на нарастване се окаже подобен, както тогава, досещате ли се от какъв порядък би бил дневния брой на жертвите след шест седмици, по Никулден? През далекогледната тръба се вижда, че към нас идва цунами." - обобщава ученият.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!