София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

ДЕН ЗА РАЗМИСЪЛ: Забранява се политическата агитация

Предизборната кампания приключи в полунощ

20 сПолитика 165

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.  

Според изборния кодекс до приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите под каквато и да е форма до обявяването на края на изборния ден на територията на страната.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата. 

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината.

Днес се оборудват и помещенията за гласуване със всичко необходимо - бюлетини, машини, избирателни списъци, паравани, материали в помощ на избирателите. Членовете  на секционни комисии получават по график материалите .

В над 9 хиляди и 300 от секциите у нас ще има и машина за гласуване, която се инсталира от техници на фирмата Сиела Норма.

На 9 юни ще се проведе вотът 2 в 1, при който българите ще имат възможност да гласуват за Народно събрание и българските представители в Европарламента.