София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Димитър Георгиев е новият зам.-командир на Военновъздушните сили

Радев удостои българския военнослужещ с висше офицерско звание „бригаден генерал“

4 мПолитика 282 Антония Лазарова

Президентът  Румен Радев удостои българския военнослужещ Димитър Георгиев с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

Със свой указ държавният глава назначи полковник Димитър Георгиев и за заместник-командир на Военновъздушните сили.

“За мен е чест в изпълнение на конституционно отредените ми правомощия да връча пагоните и да удостоя с висше офицерско звание български офицер. Новото звание и назначение са признание за вашата всеотдайна служба в редовете на българската армия, за демонстрираните организационни качества и отговорност, за приноса за развитието на въоръжените ни сили, заяви Радев и добави, че това назначение идва в момент на влошена глобална среда за сигурност и растящи рискове за страната ни в резултат на войната на Русия срещу Украйна. 

Президентът е сигурен, че натрупаният от Георгиев опит ще допринесат за усъвършенстване на нормативната база и подготовката на войските, на процесите по планиране, но и освен това ще допринесат и за подготовката на инфраструктурата и личния състав за приемане на новия изтребител на ВВС и довеждането на ескадрилата в състояние на оперативна готовност.

“Разчитам с вашето активно съдействие да се доведат докрай процедурите и да започне подготовката за приемането на 3D радарите и другите важни проекти за ВВС. Вие поемате отговорна длъжност заместник-командир на Въздушните сили в процес на тяхната дълбока трансформация”, посочи още Радев.

Бригаден генерал Димитър Георгиев благодари за званието.

Снимка: БГНЕС