София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Доц. Ангел Кунчев: Не планираме обаче задължителна ваксинация в никоя сфера

Той добави, че у нас средната заболеваемост е 350 и вървим надолу
38 сЗдраве 373

Бързи тестове на 16 производителя ще се признават у нас. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Този списък е изготвен от ЕС, очаква се днес да бъде публикуван. Той е наложителен, защото се сблъскахме с неточни тестове", добави той.

Именно това и ще е едно от условията за влизане у нас. Другите две ще са отрицателен PCR или сертификат за приключена ваксинация, добави Кунчев.

С тези изисквания и ваксинираните служители в туристическия сектор, които ще са имунизирани вероятно до края на май, ще сме сигурна дестинация, обясни още Кунчев.

"Не планираме обаче задължителна ваксинация в никоя сфера. Няма и как това да е условие за назначаване на работа, по-скоро да се направи в рамките на незадължителния характер - да се имунизират служители в старческите домове например. Изпратил съм такова писмо до министър на труда и социалната политика", обясни главният държавен здравен инспектор.

Той добави, че у нас средната заболеваемост е 350 и вървим надолу.

Относно новия индийски щам Кунчев заяви, че засега е малка вероятността да е у нас.

Наясно сме, че едва ли някакви ограничения в пътуванията ще спре новият вариант.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!