София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Драгомир Стойнев: БСП има големи шансове да е на второ място, а защо не и да е първа сила

По думите му тази година загубата на ТЕЦ  „Марица-Изток – 2“ ще бъде над 500 000 млн. лева
31 сПолитика 293 Ивана Иванова

„Една от основните причини за загубата на последните избори бе именно това роене през годините в лявото пространство, с център БСП. През годините доста сериозни политици от левицата създадоха свои политически сили и късаха живо месо от партията и считам сега, когато търсим наистина добър резултат, е необходимо да има консолидация. Тази стъпка е правилна, но за съжаление не може да се случи за един ден, за едни избори или за една година. Трябва търпение и разум и считам, че вървим в правилната посока.“ Това заяви бившият народният представител от БСП и бивш министър на енергетиката Драгомир Стойнев в ефира на БТВ.
В предаването “Лице в лице“ той посочи, че за левицата е важно да излъчва стабилност и увереност.

„Да има една широка, лява коалиция, необходима за страната, която да вдъхва доверие на хората. Разбира се трябва и да се предложат тези политики, необходими за българските граждани, така че да се гарантира това спокойствие и стабилност. За нас е не само важно да се грижим за социално слабите, но и най-вече младите хора да останат в страната и да си изпълняват мечтите“, обясни той като добави, че това е правилният път и че БСП ще има по-добър резултат от очаквания, защото по този начин хората виждат, че консолидацията в партията е възможна.

Драгомир Стойнев смята, че на предстоящите избори БСП има големи шансове да е на второ място, а защо не и да стане първа политическа сила. „В БСП ние сме предвидимата и разумна промяна, хората знаят какво да очакват от нас“, заяви той.

„Освен консолидацията, ние трябва да се обърнем и към работещите хора с конкретни политики и да дадем по-голяма гласност на политиките ни, защото досега в продължение на 10 години като опозиция нашите политики бяха заглушавани или дори бяха отхвърляни, защото бяха предлагани от народни представители от БСП.“ Стойнев даде пример с предложението на левицата относно кредитния лимит в ББР да бъда 5 млн. лв., както и да има банката мрежа от клонове в страната.
На въпроса опонент ли е Жан Виденов за БСП, Драгомир Стойнев отговори така: „Не смятам, че той ще има голям успех. Може би ще бъде поредната формация, която трябва да къса живо месо от БСП, когато наистина е необходимо обединение на лявото. Нашите симпатизанти не трябва да се подвеждат, защото не считам, че ще доведе нещо ново и модерно.“

За БСП е важно да навлязат нови теми в “речника“ им, като екологията е част от тях. По този повод левицата готви много сериозна програма.

По думите на Стойнев, погледнато от експертна гледна точка, служебното правителство е един добър кабинет. „Той има огромен потенциал и хората виждат разликата между него и ГЕРБ. От друга страна работата на това правителство е да гарантира честни и прозрачни избори, но в същото време трябва да пази икономическата, финансовата и социалната стабилност.“ Той допълни, че когато един министър види злоупотреба, разбира се, че трябва да я прекъсне.
Като бивш министър на енергетиката Драгомир Стойнев коментира: „Благодарение на промените, които моето правителство по онова време предприе, се подобри ситуацията. Теменужка Петкова също ги подобри, но сегашният министър е прав, че нямаме дългосрочна визия. Загубата е огромна, защото нямаме план за създаване на нови мощности, нямаме план за това как ще преминем към тази нисковъглеродна енергетика, какво ще става с въглищния район на комплекса “Марица-Изток“. Според социалиста за тези казуси вече е трябвало да има план. План няма и, според Стойнев, вината е на правителството на ГЕРБ. „Не може териториалните планове за справедлив преход да ни се пишат от европейски чиновници – това е работа на политиците или правителството на ГЕРБ избяга от държавната политика.“

По повод стачната готовност на синдикатите на “Марица-Изток 2“, социалистът заяви, че е трябвало да бъдат готови за стачка по време на правителството на ГЕРБ. „Сега е хубаво да излязат на стачка, но виновният в този случай е правителството на ГЕРБ.“

На въпроса каква е била ползата на ГЕРБ да не правят никаква програма за ТЕЦ  “Марица-Изток 2“, въпреки че самата Теменужка Петкова твърди, че това е основен енергиен източник: „Това са европейски изисквания и ние трябва да си напишем домашното. Пари има, за съжаление, няма капацитет. Ние трябва да си напишем домашното и те да ни го оценят. Това е разликата между ГЕРБ и нас – ние искаме заедно с миньорите, със синдикатите, с бизнеса, с кметовете да се изготвят тези планове и хората да знаят, че парите няма да бъдат откраднати“, обясни социалистът като акцентира, че с тези хора трябва да се говори, а това не е правено досега.

„Голямото затъване на ТЕЦ “Марица-Изток 2“ е от увеличаването на цената на въглеродните емисии. Едно е да имаш 20 евро, а сега е на 55 евро. Тази година загубата на ТЕЦ 2 ще бъде над 500 000 млн. Има европейска Зелен сделка, ние не можем да си затваряме очите, но трябва да имаме ясен план, година по година какво ще се случва, а не някои държави да имат готов одобрен план, други - над 30 сценария, а ние де факто нямаме абсолютно нищо.“ На финала Драгомир Стойнев припомни, че неслучайно самият той е настоявал този план да влезе в парламента, но е било отказано.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!