София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Две участнички в телефонни измами задържани в Пазарджик

Изпълнявали са ролята на „мулета“

13:16 ч. 17.10.2019 г.Крими 18

Две жени са задържани в Пазарджик с обвинение за участие в схема с телефонни измами, съобщават от пресцентъра на МВР. Според събраните до момента данни по разследването двете жени са изпълнявали ролята на мулета  като вземали и придвижвали паричните суми по веригата. 
Оперативните действия стартирали още в края на ноември миналата година, когато жертва на телефонна измама станала 72-годишна жителка на Пазарджик. Спрямо нея бил използван познат ценарий- провеждаща се полицейска операция по задържане на извършители на телефонни измами и искане за предоставяне на наличните й пари, които след приключване на операцията ще й бъдат възстановени.
Жената, убедена че помага на полицейските служители, хвърля през терасата на жилището си сумата от 11 300 лева  и когато по-късно разбира, че е станала поредна жертва, търси помощ в полицията. 
След няколкомесечна работа по случая криминалистите влезли в дирите на 23-годишна жена от Троян, която е взела парите. Тя е била разследвана от криминалисти в региона и за други случаи на участие в телефонни измами, установени са извършени от нея престъпления на територията на Панагюрище и Пещера. Задържана е и нейната съучастничка - на 20 години от Добрич. С постановление на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура в областния град срокът на задържането им е удължен със 72 часа. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава, води се полицейско производство под наблюдението на прокуратурата.